Светият синод подкрепи премахването на автогарата пред „Свети Александър Невски“
Секция: Православие
13 Септември 2017 09:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Светият синод подкрепи премахването на автогарата пред „Свети Александър Невски“

/КРОСС/ Светият синод подкрепя премахването на автогарата на площада около храм-паметника „Св. Александър Невски". С тази задача се зае общинският съветник и съпредседател на „Политическа група 5" инж. Симеон Славчев, който получи десетки сигнали от граждани в края на юли т. г. Вчера той бе поканен на среща с Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим - главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква и Председател на Църковното настоятелство на храм-паметника „Св. Александър Невски". В продължилия повече от час разговор стана ясно, че Синодът отдавна иска премахването, но досега няма никакъв резултат.

Първоначално автобусите, за провинцията и чужбина спирали на южната страна, с гръб към катедралата. Димът от работещите двигатели полепвал по сградата и ставала черна. Също така това правело невъзможно отварянето на прозорците, защото всичко влизало в църквата, а и вредните газове се дишат от туристите, разказа епископ Герасим. Предшественикът му дядо Тихон изпратил писмо до общината и така преместили „автогарата" на сегашното й място.

„Има определени 5 места, а те стават 10 - 15 и стигат до 18 рейса. Целият площад е с куфари и определено става голяма цигания. Случвало ми се е по 20 минути да не мога да измина 30 метра и да стигна до сградата на Светия синод, защото площадът е пълен с автобуси и с куфари. Още повече, че тези автобуси възпрепятстват и достъпа до самия храм-паметник „Св. Александър Невски" и туристите не могат да си направят снимки", сподели главният секретар Герасим.

Той е категоричен, че мястото на автогарата не е на площада пред катедралния храм. Епископ Герасим смята, че е както във всички европейски столици зоната трябва да е пешеходна, за да могат туристите спокойно и необезпокоявани от автобуси и коли да разгледат най-големия православен храм на Балканите.

Общинският съветник инж. Славчев направи онлайн допитване на собствения си сайт и потърси мнението на софиянци. Анкетата показа, че над 83% са против автогарата и искат това място да се превърне в пешеходна зона с парково пространство и пейки. Той внесе и официално питане до кмета на София Йорданка Фандъкова, кога и кой е разрешил паркирането на автобуси. Питането влезе в Дневния ред на сесията на СОС, която ще се проведе на 14 септември т.г.