Над 400 000 на протест срещу реформата на Макрон в трудовото законодателство
Секция: СВЯТ
13 Септември 2017 10:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 400 000 на протест срещу реформата на Макрон в трудовото законодателство

/КРОСС/ Над 400 000 французи участваха вчера в протести и шествия в цялата страна против очакваната в края на септември реформа на трудовото законодателство, предложена от Макрон, съобщава генералният секретар на профсъюза Обща конфедерация на труда Филип Мартинес.

Основното шествие се състоя в Париж, като в него участвали около 60 000 души по данни на профсъюза. Полицията оцени броя на участниците на 24 000 души. Аналогични акции се състояха и в други френски градове. По данни на профсъюза в Марсилия в протеста са участвали 60 000 души, а по данни на полицията - 7500.

В Тулуза профсъюзите съобщиха за протест с участието на 16 000 души (по други данни - около 8000).

При шествието в Париж е имало сблъсъци между радикални протестиращи и полицията. Демонстрантите замерваха служителите на реда с камъни и тежки предмети, а те отговориха със сълзотворен газ.

По данни на парижката полиция безредиците са били предизвикани от "около 300 души, криещи лицата си с маски". Трима души са задържани, един протестиращ е приет в болница. При опит за нападение срещу полицейска част е било използвано и водно оръдие.

Подобни безредици се състояха след края на профсъюзното шествие и в град Нант, където по традиция са активни левите радикални групи. Там също са задържани трима души.

Съобщения за подобни инциденти са получени и от градовете Лион и Марсилия.