Изложба представя първите книжари, печатари и издатели от Освобождението до началото на XX в.
Секция: КУЛТУРА
13 Септември 2017 10:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изложба представя първите книжари, печатари и издатели от Освобождението до началото на XX в.

/КРОСС/ Изложбата представя първите книжари, печатари и издатели, работили в София от Освобождението до началото на XX в. След обявяването на София за столица в града се създават важни държавни, обществени, културни и образователни институции. През този период в София се съсредоточава и книжовното дело и се формират издателските традиции. Младите софийски книжари се учат от най-изтъкнатите първи български издатели - Хр. Г. Данов, Драган Манчов, Игнатов или получават образованието си в чужбина. Представени са Янко С. Ковачев, Иван Говедаров, Богдан Прошек, Иван Игнатов, Т. Ф. Чипев, Хр. Олчев и др. Всички те с дейността си допринасят за осъществяването на общия национален стремеж през онези години - „да сме равни на европейската култура".

В изложбата ще бъдат показани книги и периодика от фонда на Столична библиотека - първи издания на български автори - „Бай Ганьо" на Ал. Константинов (1885), „Под игото" (1894), „Драски и шарки" (1896) на Ив. Вазов, „Писма от Рим" на Константин Величков (1889). Образци на книгопечатането и оформлението за този период - „Съчинения" на Хр. Ботев (1888), „Дяконът Левски" на Ст. Заимов (1897) с приложение на факсимиле на прощалното писмо към Венета. Първи преводи на чуждестранни писатели - „Ифигения в Таврида" на Гьоте (1894), „Макбет" на Шекспир (1898), „Чичо Томовата колиба" на Хариет Бичер Стоун (1898). В Столична библиотека се съхраняват и някои от първите периодични издания, печатани в София - „Българска илюстрация", „Периодическо списание", „Сборник народни умотворения". Показваме и образци от многобройните официални издания като Търновска конституция, Наказателен закон, различни разпоредби, както и проектозакони с личните бележки на д-р Константин Стоилов.
В текстовете са заложени кратки биографии, история на печатарското дело и любопитни спомени на съвременници.

Откриване: 15.09.2017 г., 11:00 ч.
Мраморното фоайе - партер
Столична библиотека

Изложбата се провежда в рамките на Европейските дни на наследството в София през 2017 г. и е посветена на Празника на София - 17септември!

Изложбата можете да видите от 15 до 25 септември 2017 г.