Юнкер: България трябва да бъде приета в Шенген
Секция: ПОЛИТИКА
13 Септември 2017 12:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Юнкер: България трябва да бъде приета в Шенген

/КРОСС/ В своята годишна реч за състоянието на Европейския съюз председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е крайно време България и Румъния да бъдат приети в Шенген. С нея символично беше открит новият парламентарен сезон на Европейския парламент, предава БНР.

Заседанието започна с изказване на председателя на Европарламента Антонио Таяни, след което Юнкер произнесе своето трето поред обръщение към евродепутатите. Дебатът за състоянието на Европейския съюз открива всяка година новия политически сезон след лятната пауза. 2018-та е последната пълна година на Юнкер като председател. В изявлението си Жан-Клод Юнкер представи какво е свършила Комисията през последните 12 месеца и какви са плановете ѝ за бъдещето.

В рамките на годишната си реч, председателят на ЕК обясни, че Европа става все по-обединена, а икономиката ѝ набира инерция и то година след Брекзит.

„Напускането на Великобритания е тъжно и трагично, но това не е бъдещето на Европейския съюз", добави Юнкер.

„Намираме се в петата поред година на възстановяване във всяка една страна-членка, като ръстът на икономиката ни може да се сравнява с този на САЩ през последните две години."

„Безработицата също е намаляла и на 9-годишно дъно", обясни още председателят, като уточни, че „близо 8 милиона работни места са били създадени по време на този мандат и заедно с 235 милиона заети на работа - никога не е имало толкова много работещи хора на територията на Евросъюза".

Юнкер се обяви за въвеждане на единната европейска валута във всички държави от Общността, включително в по-бедните източноевропейски страни. Според Юнкер е крайно време България и Румъния да се присъединят към Шенген. Юнкер засегна и темата за разширяването на ЕС, като призова за даване на ясна перспектива за приемането в ЕС на Западните Балкани, но подчерта, че подобен подход за Турция е невъзможен в обозримо бъдеще.

Като сериозни предизвикателства Юнкер посочи опасността от кибернападенията, а също така проблемът с миграцията, както и подчерта, че България, Испания и Италия не трябва да бъдат оставяни сами да пазят границите си.

„Ние трябва всички да отговаряме за защитата на границите, защото имаме общи граници и защитата трябва да бъде обща. Успяхме да овладеем потоците на незаконна миграция, които са източник на много притеснения в много държави", подчерта Юнкер, който открои и действията на Рим за справяне с мигрантската криза с думите "Италия спасява честта на Европа".

В края на месеца ЕС да предложи нова политика за депортирането на мигранти, посочи още председателят на ЕК. По темата за бежанците Юнкер коментира и че само за миналата година Европа е дала убежище на над 720 000 бежанци, което е повече отколкото са приели общо САЩ и Канада.

Жан-Клод Юнкер се обяви и за засилване на европейската търговска политика и предложи нова програма за наблюдение на инвестициите. Той посочи още, че е необходимо да се засили европейската индустрия и ЕС да стане водещ в борбата срещу замърсяването на околната среда. Юнкер осъди остро и производителите на коли, като подчерта, че "шокиран" от умишлените фалшификации относно нивата на отделени вредни емисии.
Ръководителят на ЕК изрази надежда за разширяване на еврозоната до всички страни членки на ЕС, като заяви, че европейският парламент е парламентът на еврозоната.

„Днес предлагам да започнем търговски преговори с Австралия и Нова Зеландия, като бих желал те да приключат преди края на мандата ми през 2019 година и държа те да бъдат договорени по напълно прозрачен начин", посочи още Юнкер.

„Европа е от Виго до Варна, от Испания до България, трябва да диша с двата си дроба - източния и западния, иначе ще се задушим", посочи още Юнкер, като се обяви за еднакво заплащане на работниците в ЕС, укрепване на трудовите норми и за еднакво качество на храните в Източна и Западна Европа. Евросъюза да няма второкласни работници и второкласни потребители, добави той.
Председателят на Европейската комисия предложи още създаването на единна агенция на ЕС за киберзащита, както и общ финансов министър - или Европейски министър на икономиката и финансите, което да бъде стъпка към задълбочаване на интеграцията на еврозоната.

Жан-Клод Юнкер предложи също и в румънския град Сибиу да се състои Среща на върха на ЕС в деня след напускането на Великобритания - на 30 март 2019-а. На нея трябва се очертае бъдещето на Евросъюза. Юнкер настоя също така и до 2025 г. в ЕС да бъде създаден отбранителен съюз. По неговите думи европейската прокуратура би следвало да се заеме с въпросите на тероризма.