Юнкер към Турция: Спрете да ни обиждате на фашисти и нацисти и освободете нашите журналисти
Секция: ПОЛИТИКА
13 Септември 2017 13:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Юнкер към Турция: Спрете да ни обиждате на фашисти и нацисти и освободете нашите журналисти

/КРОСС/ Освен за състоянието на Европейския съюз, председателят на Европейския съюз Жан-Клод Юнкер обърна специално внимание на отношенията с Турция по време на речта си на откриването на сезона в Европейския парламент.

Люксембургският политик подчерта, че в обозримо бъдеще Турция няма шансове да се присъедини към Общността. Юнкер припомни, че правосъдието и основните ценности са най-важните точки в присъединителните преговори на всички държави, кандидатстващи за членство в ЕС, а до този момент Турция не е показала, че споделя европейските виждания по тези въпроси.

„От известно време Турция стремително се отдалечава от ЕС", коментира Юнкер в речта си пред депутатите в Страсбург, цитиран от „Фокус".

Той разкритикува властите в Анкара заради преследването на представителите на медиите в страната, като същевременно призова за освобождаване на задържаните европейските журналисти.

„Обръщам се с призив към властите в Турция - освободете нашите журналисти, нека те да си отидат!", заяви Юнкер.

„Престанете да обиждате нашите държави и правителствените лидери, като ги наричате фашисти и нацисти", допълни призива си председателят на Еврокомисията.

Съгласно думите на Юнкер, Европа е „континент на зряла демокрация".

„Тези, които съзнателно го оскърбяват, унищожават всички възможности за изграждане на мостове. Понякога имам чувството, че някои хора в Турция искат да изгорят всички мостове, а след това обвиняват ЕС за разрива в преговорите за присъединяването на страната към Съюза", коментира люксембургският политик.

От друга страна обаче, председателят на ЕК увери, че както и по-рано, Европа „протяга ръка" за приятелство с Турция.

„Все още протягаме ръка към великия турски народ и всички онези, които са готови да сътрудничат с нас на база нашите ценности", завърши Юнкер.