Проф. Румен Гечев: Управленската програма на правителството е пожелателно писмо до дядо Мраз
Секция: ПОЛИТИКА
13 Септември 2017 15:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Румен Гечев: Управленската програма на правителството е пожелателно писмо до дядо Мраз

/КРОСС/ След обществен натиск и забавяне от 100 дни правителството представи управленската си програма. Да има няколкостотин приоритети противоречи на здравия разум, който си поставя от 2 до 5 цели. Това говори, че правителството няма приоритети. Това не е управленска програма, а писмо до дядо Мраз как да изглежда България. Липсват конкретни срокове, числа и отговорности. Това заяви народният представител от „БСП за България" проф. Румен Гечев, от приемната на БСП - София, в предаването „Какво работят за София софийските избраници?" по радио К2.

Според него практиката на ГЕРБ е да представят бюджета като един счетоводен документ „Дал Кольо, взел Кольо", приходи и разходи. Липсват политики за инвестиции и дългосрочна стратегия как да изглежда българската икономика. Румен Гечев каза, че не знае дали управляващите ще приемат протегнатата ръка на БСП с разумни предложения по бюджета. "Дебатът за бюджет 2018 в България закъснява. ГЕРБ умишлено бавят внасянето на бюджета, за да може този важен документ да се приеме във времето около Коледа, без сериозни дебати", категоричен е народният представител.

Проф. Гечев заяви, че в сектор образование правителството работи на парче и по политически причини. Правейки на пръв поглед положителна стъпка с увеличението на учителските заплати, се внасят диспропорции в образованието. Младите научни работници ще получат по-малко или колкото един учител на село. Не може преподавателите във висшето образование да са с по-малки заплати от преподавателите в начално и средно образование. "Правителството ще накара преподавателите във ВУЗ-овете да напуснат и да отидат в училищата, заради заплатите", каза в заключение Румен Гечев.