Politico: Българската крайна десница се готви да разтърси Брюксел
Секция: Анализи
13 Септември 2017 16:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Politico: Българската крайна десница се готви да разтърси Брюксел

/КРОСС/ Базираното в Брюксел списание Pоlitico, което отразява работата на европейските институции, публикува материал, в който твърди, че среди в Брюксел са притеснени от това, че при поемане на председателството на Съвета на ЕС от България от януари, министрите от Обединени патриоти ще играят роля в ръководството на Съвета.

Авторът Хари Купър пише, че Брюксел се подготвя за взрив на българския ултранационализъм, предава "Канал 3". След като София поеме ротационното председателство на ЕС през януари, още отсега политиците и длъжностните лица в Брюксел звучат тревожно заради Обединените патриоти (ОП) - група от три крайнодесни партии в коалиционното правителство на България.

По време на шестмесечния мандат на председателството на България министрите от ОП ще играят роля в ръководството на Съвета на Европейския съюз, който представлява 28-те правителства в ЕС.

Лидерите на ОП са използвали расистка реторика към ромското малцинство в България, застъпват се за насилие за предотвратяване на влизането на мигранти в Европа и публично изразиха съмнение, че причинените от човека изменения на климата са проблем.

Министрите, назначени от ОП, ще председателстват в Съвета на ЕС по време на председателството на България институциите, занимаващи се с европейския единен пазар и екологичната политика. Правителството, на което те са част, ще води дебати по чувствителни теми, като се започне от преразглеждане на политиките за предоставяне на убежище до разходните приоритети на ЕС от 2021 г.

Един лидер на ОП, вицепремиерът Валери Симеонов, веднъж публично описа ромите като "свирепи маймуни".
Втори лидер, вицепремиерът Красимир Каракачанов, който като министър на отбраната ще участва в Съвета по външни работи на ЕС, заяви наскоро, че ЕС и НАТО трябва да спрат мигрантите да влязат в Европа "със силата на оръжията, ако е необходимо".

Трети член на правителството, номиниран от ОП, министърът на околната среда Нено Димов, който ще ръководи Съвета по околна среда по време на председателството на България, заяви през 2015 г., че изменението на климата е "въпрос повече на манипулация, отколкото за сериозна загриженост".

Пред "Би Би Си" Валери Симеонов заяви, че България няма нужда от необразовани имигранти. Според него те имат различна култура, различна религия и дори различни навици. Той ще се занимава с интеграцията на етническите малцинства по време на ротационното председателство на Съвета на ЕС - абсурден обрат, по мнението на някои европейски политици.

Длъжностни лица в Брюксел заявиха, че са дълбоко притеснени от важната роля, която лидерите от ОП скоро ще играят в делата на ЕС.

"Във време, когато (президентът на САЩ Доналд) Тръмп защитава нацистки симпатизанти, трябва да гарантираме, че председателството на Съвета показва обединение, че няма място за фашистки идеи в Европейския съюз ", каза Ги Верхофстат, евродепутат и бивш белгийски премиер, който ръководи Алианса на Либерали и демократи за Европа. Верхофстад заяви, че членовете на ЕП ще "следят отблизо" ОП.

Попитан от Pоlitico за реториката на ОП, комисарят по правосъдието Вера Юрова, която отговаря за насърчаването на интеграцията на ромските общности в Европа, заяви: "Това е абсолютно неприемливо ... аз съм изнервена за тази ситуация." Тя каза, че вече наблюдава политиката на новото правителство към ромите за признаци на отстъпление и ще бъде в "интензивни" дискусии със София през следващите месеци.