Управляващите най-накрая се сетиха за българското малцинство в Украйна
Секция: ПОЛИТИКА
13 Септември 2017 18:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Управляващите най-накрая се сетиха за българското малцинство в Украйна

/КРОСС/ След като на 5 септември в Украйна бе приет закон, според който малцинствата в страната, включително и българското, няма да могат да се обучават на майчиния си език, най-сетне последва реакция и от страна на българските управляващи.

От пресслужбата на парламента обявиха, че председателят на Народното събрание Димитър Главчев ще повдигне въпроса пред посланика Микола Балтажи по време на съвместната им среща по повод предстоящото посещение на българска парламентарна делегация в Украйна.

Темата бе повдигната и от вицепремиера Красимир Каракачанов по време на правителственото заседание днес. Премиерът Бойко Борисов да бъде извикан украинския посланик, външният министър Екатерина Захариева да проведе разговор с украинския си колега, след което да му се докладва и ако трябва той да се обърне към президента на страната Петро Порошенко.

„Госпожа Захариева да разговаря с външния министър на Украйна. Толкова много подкрепа са получавали от нас, че просто дори не ми се коментира такава тема. Извикай украинския посланик.

Като ми докладвате какво е реалното положение и как ще ни засегне, ще поискам разговор с президента Порошенко. Той беше тук, публично толкова много благодари за подкрепата от България. Но опитайте първо на ниво министри. Заедно с другите държави, които са засегнати, да направим така, че интересите на малцинствата да бъдат спазвани. Ние тук сме пример в това отношение и неотклонно се движим в тая посока. Още повече, ние по никакъв начин с тези малцинства и наши сънародници не им влияем или политически ги насочваме. Никакво основание нямат в това отношение", е казал по време на правителственото заседание Борисов, става ясно от изнесената стенограма.