България е 49-та в Доклада за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум
Секция: ИКОНОМИКА
27 Септември 2017 07:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България е 49-та в Доклада за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум

/КРОСС/ България се придвижва с едно място напред и вече е на 49-та позиция в Доклада за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум. В световен мащаб най-конкурентоспособна остава Швейцария, следвана от САЩ, които се придвижват с едно място напред, и Сингапур, сочи още докладът.

Швейцария е най-конкуретноспособната икономика в света, сочи доклад на базирания в Женева Световен икономически форум. Страната бе временно детронирана от лидерското място от САЩ през 2008 г., но върна позициите си, пише БНТ.

Класацията на страните е на базата на 12 показателя, сред които състоянието на институциите, инфраструктурата, образованието и здравеопазването, както и макроикономическата среда.

Все пак Швейцария, която оглавява класацията от десетилетие насам, има своите проблеми и те са свързани със застаряващото население, което може да затвори вратата за чужденците, ако гласува за това на планиран референдум.

Останалите държави, начело в класацията на Световния икономически форум са Съединените щати - на втора позиция, Сингапур - трети, Хонгконг се изкачва с три места до шесто място.