Спелеолози откриха праисторическо светилище край Велико Търново
Секция: Наука
08 Октомври 2017 19:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спелеолози откриха праисторическо светилище край Велико Търново

/КРОСС/ Членове на Пещерен клуб „Дервент" откриха праисторическо светилище на Беляковското плато край Велико Търново. Това съобщи за Радио „Фокус" - Велико Търново Евгени Коев, председател на Клуба.

Той посочи, че проучванията в региона са осъществявани в продължение на години, но през есента спелеолозите са установили със сигурност, че става въпрос за светилище, използвано от пещерните хора, населявали Беляковеското плато. Последните си наблюдения са направени по време на есенното равноденствие, използвайки методи от археоастрономията. Те проследили местоположението на светилището по време на изгреви и залези.

„Камъните са подредени по уникален начин. По време на слънчевите изгреви и залези вниманието се насочва върху определени места. По този начин праисторическите хора са определяли посоките в света, важните дати и празниците и са разделяли сезоните", обясни Евгени Коев.

По думите му обектът вече е картиран, предстои изготвянето на научен доклад.

„Ще се радваме във времето това място да бъде експонирано за туристите. В нашите възможности е през следващата година да се постави информационно табло, така че всеки един турист и природолюбител, който се разхожда в района на Беляковското плато, да може да се запознае с него", допълни Евгени Коев.

Той припомни, че голямата пещера на Беляковското плато е проучвана още преди 100 години от археолога проф. Рафаил Попов.

„Проф. Рафаил Попов е именит наш съгражданин, който е направил изключително много за развитието на спелеологията и археологията. Днес Ученическият спелеоклуб при ПГТ „Д-р Васил Берон" във Велико Търново носи неговото име", посочи Евгени Коев.