Министър Ангелкова: 50% повече китайски туристи в България до август
Секция: Туризъм
10 Октомври 2017 13:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Ангелкова: 50% повече китайски туристи в България до август

/КРОСС/ Близо 19 хил. са китайските туристи, посетили България за периода януари- август тази година. Ръстът е с 50 на сто спрямо същия период на 2016 г. Само през август у нас са дошли около 2200 гости от азиатската страна, като се отбелязва нарастване от 23,4 на сто. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, която взе участие във форума „България и Шанси, Китай - два свята по Пътя на коприната". България посрещна пътешественици по трасе от 15 000 километра, минаващо през 16 държави. Инициативата е част от „2017- Пътуване по Пътя на коприната".

България и Китай имат традиционно добри отношения, като туристите между двете държави се увеличават през последните години, отбеляза министър Ангелкова. Тя допълни, че през септември 2017 г. в мегаполиса Шанхай бе открит туристически информационен център на България, който ще промотира възможностите и предимствата на българския туризъм и ще представя страната ни като дестинация за четири сезона. Между двете държави съществуват отлични възможности за партньорство, допълни министърът на туризма. Пред гостите министър Ангелкова представи и данни за постиженията в сектора.

За първите осем месеца на 2017-а общият брой посещения на чуждестранни туристи в България е над 6,5 млн., като ръстът спрямо периода януари-август 2016 г. е близо 8%. С още по сериозни темпове се увеличават постъпленията от международен туризъм, показва официалната информация на БНБ. Според тях в периода от януари до юли 2017 г. общите приходи възлизат на около 3,8 млрд. лв., което е ръст от близо 11 на сто спрямо същите месеци година по-рано.

Освен привлекателна туристическа дестинация България е и изключително добро място за инвестиции с редица предимства. На първо място страната е с най-нисък корпоративен данък в ЕС, отбеляза Ангелкова. Увеличаването на брутния вътрешен продукт на България за последните 5 години изпреварва средния темп на нарастване в ЕС.

Страната ни е известна със своите изключителни черноморски и зимни курорти. Освен тях България разполага с красива природа и хилядолетна култура. Държавата ни е сред първите в Европа по брой на културни паметници и артефакти. Климатът тук е изключително благоприятен, България е отлична СПА дестинация, каза още Ангелкова пред участниците във форума.