Каталуния ще получи още по-широка автономия от тази, на която се радва
Секция: Анализи
11 Октомври 2017 09:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Каталуния ще получи още по-широка автономия от тази, на която се радва

/КРОСС/ Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон се опитва да изнуди Мадрид за по-широка автономия, а причините за този референдум за независимост са чисто икономически, коментира в „Преди всички" по БНР Владислав Пунчев, международен редактор,член на Сдружението на испаноговорящите журналисти в България.

„Каталуния живее с мисълта, че дава много повече от гледна точка на данъци и приходи на централния бюджет, отколкото получава в замяна. Само през миналата година това, което е дала на централния бюджет, се изчислява на около 10 милиарда, въпреки че някои анализатори смятат, че е повече от 10 милиарда евро. А това, което се е върнало обратно към автономната област, се изчислява на около 1/5".

Журналистът коментира, че в самата област Каталуния по-голямата част от живеeщите не желаят отцепване от Испания и прогнозира:

„Преди провеждането на този незаконен референдум, Мадрид действа с твърда ръка и до голяма степен радикализира и настърви каталунските избиратели. Самата Каталуния е доста разделена - почти по равно, да не кажа, че повечето от каталунците не желаят отцепването от Испания. В крайна сметка решението е може би федерализирането на Испания, по-широка автономия, може би промяна в Конституцията, не са изключени обаче и оставки, тъй като Пучдемон разочарова своите поддръжници и своите избиратели.Страстите трудно ще се успокоят, но смятам, че Каталуния ще получи още по-широка автономия от тази, на която се радва".