Младите хора няма къде да учат в Северозападна България
Секция: ИКОНОМИКА
12 Октомври 2017 08:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Младите хора няма къде да учат в Северозападна България

/КРОСС/ Фундаменталните проблеми за безработицата сред младите в Северозападна България са три - до голяма степен младите хора няма къде да учат в Северозападна България. Има някои филиала, но няма сериозни университети т.е след пълнолетие те или трябва да работят или стават неактивни. Друг проблем е, че няма и толкова млади хора в тези региони. Това каза в БНТ "Денят започва" Явор Алексиев, икономически анализатор от Институт за пазарна икономика.

За шанса на един човек в региона да си намери работа, той даде за пример, че един човек трябва да има 70% от производителността на средностатистическия човек в Видин и само 35% на човек в София на човек в София. За видинчани София е това, което за софиянци е Берлин относно жизнения стандарт, каза Алексиев.

По темата за еврофондовете анализаторът заяви, че те по-скоро нямат за цел да помагат по начина, по който са структурирани. Важно е как ние ги използваме. Ние успяваме да усвояваме, така че да благоприятстваме развитието на тези изостанали региони. Най-голяма значение би имало инфраструктурата. Дунав мост 2 е бих казал едно маргинално съоръжение, до което няма достъп и за това пълните позитиви не се усещат. Има голям проблем в Северозапада с еврофондовете.

Ако те кандидатстват, няма да могат, защото имат много малко население. Има административна немощ, която пречи на региона това да се случи. Особена нужна е консолидацията на общини. Все още сме далеч от това. Изисква се много политическа воля да се случи това, каза още Явор Алексиев.

В студиото на БНТ анализаторът заяви още, че в момента пазарът на труда в някои региони в Северозапада стои по-добре от годината преди кризата, но това не означава, че стои добре по принцип, а покачването на бюджетните харчове повече ще се изразят в София.