ПАСЕ прие резолюция, намекваща за връщане на Русия в асамблеята
Секция: Русия
12 Октомври 2017 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ПАСЕ прие резолюция, намекваща за връщане на Русия в асамблеята

/КРОСС/ Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие резолюция, с която се създават условия за връщането на руската делегация в ПАСЕ, предава Дойче веле.

В текста на резолюцията се призовава за провеждане на четвърти форум на високо ниво на Съвета на Европа. Отбелязва се, че ефективната му подготовка изисква съвместна работа на двата уставни органа на Съвета на Европа - ПАСЕ и Комитета на министрите, което предполага съвместимост на двата органа по отношение на участващите страни.

"Сега има несъответствие в състава на двата уставни органа: след незаконното анексиране на Крим от Руската федерация и последвалите от това санкции срещу руската парламентарна делегация, в продължение на три години Руската федерация участваше само в единия от двата уставни органа - Комитета на министрите." - се казва в документа.

Напомня се, че на 30 юни 2017 г. Русия обяви, че прекратява вноските си в бюджета на Съвета на Европа "до пълното и безусловно възстановяване на правомощията" на руската делегация в ПАСЕ.

Украинският представител в Съвета на Европа Дмитрий Кулеба коментира, че лобисти използват отказа на Русия да плаща вноски като аргумент да принудят организацията към отстъпки пред Москва.

Дали реално ще се стигне до връщане на руската делегация ще стане ясно до началото на идната година.