Няма да има нова процедура за избор на председател на ВАС
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Октомври 2017 12:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Няма да има нова процедура за избор на председател на ВАС

/КРОСС/ Няма да има нова процедура за избор на председател на Върховния административен съд. Това реши мнозинството във ВСС след двучасови спорове.Това решиха съдебните кадровици, след като президентът Румен Радев върна указа за назначаването на Георги Чолаков. 22-ма от членовете на Съвета подкрепиха предложението. Против са само председателят на ВКС Лозан Панов и членовете на съдийската колегия Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров.

На заседанието на Пленума на ВСС предложението на Георги Чолаков да бъде отправена покана за явяване пред членовете на ВСС, за да отговаря на въпроси, беше прието единодушно с 25 гласа „за", предава „Фокус". Главният прокурор Сотир Цацаров предложи изслушването да бъде първа точка в дневния ред на заседанието на Пленума на ВСС на 19 октомври. То бе прието с 24 гласа „за" и 1 „против". Имаше и предложение Георги Чолаков да бъде изслушан още на днешното заседание, което беше отхвърлено с 3 гласа „за" и 22 „против".

Предложението процедурата да продължи от изслушване на двамата кандидати Георги Чолаков и Соня Янкулова във ВСС беше отхвърлено с 7 гласа „за" и 18 „против". За предложението да се открие нова процедура на председател на ВАС гласуваха трима членове на ВСС, а 22 бяха „против". Така предложението на председателя на ВКС Лозан Панов не беше прието.

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира: „Съзнавам колко е важен този избор. Ако вземем решение да повторим цялата процедура, то това не е единствената процедура за избор, което значи, че трябва да направим същото за всяка процедура по избор".
Председателят на ВАС Георги Колев заяви, че категорично не може да става дума за нова процедура за избор. „Няма никаква логика в това цялата процедура да започне отначало. Не мисля, че могат да се намерят аргументи за провеждане на нова процедура", коментира той.

Председателстващият ВСС Боян Магдалинчев обясни: „Ще гласуваме за кандидатите за първи път, в този смисъл това не може да бъде повторен избор". „До края на мандата на Георги Колев като председател на ВАС има повече от месец време, в което може да се проведе изслушване на кандидатите", допълни той.

На 12 октомври във ВСС е постъпило писмо от Георги Чолаков, в което той заявява, че е готов да застане пред Съвета и да отговаря на въпроси. Кандидатурата му ще бъде гласувана на 19 октомври, обяви Боян Магдалинчев.

На 11 септември ВСС избра съдия Георги Чолаков за председател на ВАС. Той получи 20 гласа в подкрепа на своята кандидатура, а другият кандидат съдия Соня Янкулова събра едва 5 гласа. Решението на Пленума на ВСС беше изпратено до държавния глава Румен Радев с предложение за издаване на указ за назначаване на Георги Чолаков за председател на съда. На 3 октомври новият състав на ВСС официално встъпи в длъжност, като за негов представляващ беше избран Боян Магдалинчев. На 4 октомври президентът обяви, че е върнал на новия състав на ВСС кандидатурата на Георги Чолаков и очаква предложение, съобразено с всички законови процедури и моралните очаквания на обществото.