Албания призна българското малцинство в страната
Секция: ПОЛИТИКА
12 Октомври 2017 12:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Албания призна българското малцинство в страната

/КРОСС/ Албанското правителство призна българите за малцинство в Албания. Външния министър на страната Дитмир Башати изостави позицията си, че такова малцинство не съществува в страната, предава албанското електронно издание Albanian Daily News.

След исторически доказателства, представени от България, както и „натиск" от страна на членове на Парламентарната комисия по юридически въпроси, която гласува в полза на закон, целящ да повиши статута и правата на малцинствата в Албания, албанското правителство се реши на мярката.

В момента в Албания има девет признати малцинствени групи - гърци, македонци, власи, черногорци, сърби, бошняци, цигани, египтяни и българи.

Единствената македонска партия в парламента на Албания - партията Македонски алианс за европейска интеграция (МАЕИ) се обяви против включването на българско малцинство в закона за националните малцинства в Албания.

Признаването предизвика широк отзвук. Единствената македонска партия в албанския парламент - Македонски алианс за европейска интеграция (МАЕИ) се обяви против включването на българско малцинство. Македонците в Албания смятат, че признаването на "несъществуващото българско малцинство" в областите Преспа, Голо бърдо и Гора било нарушаване на международното право, защото тези области били населени с македонци, а не с българи.

Местният историк Пелюмб Шкуфи пък обяви, че в Албания има само две официални малцинства, гръцкото и черногорското, които са вписани в документите на Мирната конференция от 1921 г. и са признати при постъпването на Албания в стъпването ѝ в Лигата на народите през същата година.

Според някои медии в Албания пък се стигнало до признаването на българското малцинство след натиск от Европейския съюз.