Калоян Паргов: Търсим софийския Румен Радев
Секция: Интервюта
12 Октомври 2017 15:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калоян Паргов: Търсим софийския Румен Радев

/КРОСС/ Лидерът на столичната организация на БСП Калоян Паргов в интервю за радио К2 по актуалните теми - за управлението на София, подготовката на левицата за местните и избори и предстоящия конгрес на партията.

- Новата наредба за ред в София. Аргументът на г-жа Фандъкова е, че тази наредба не е променяна от '90-те години, нужна ли е все пак някаква промяна и в каква посока?

- Чух коментари за това дали трябва да се пие бира в парка или не. Ако общината го забрани, то тогава трябва да осигури достатъчно кафенета и достатъчно кошчета, след като хората не могат да я пият разхождайки се в парка и говорейки си.

Един от големите проблеми наистина е свързан със шума, особено в жилищните квартали. Общината обаче едва ли някога ще успее да си събере парите от санкциите по тези нарушения. Защото всички ние ставаме свидетели на подобни неща в комплексите, където живеем и виждаме как се реагира.

Аз и моите колеги искаме заместник-кмет по сигурността, защото Йорданка Фандъкова очевидно не притежава такива квалификации и възможности, въпреки че се е нагърбила с тази тежка и непосилна задача. На второ място общинска полиция трябва да има правоохранителни функции. На трето място стои въпросът със сигурността на гражданите. Предложението на „БСП-лява България" е етажната собственост да закупи камери, които да бъдат свързани с Районните полицейски управления. Така ще могат да се наблюдават нередности в жилищните комплекси в реално време и да се изпращат патрули.

Това са нашите виждания за сигурността в столицата. А иначе дали ще гърмиш фойерверки, дали ще думка музика в поредното квартално заведение или ще използваш наредбата, за да възпрепятстваш всякакви протести, които не са ти удобни на теб и по политически причини, меко казано не е наредба за сигурността, а е наредба, която иска да прикрие слабости в управлението на столицата.

-Започвате ли да се готвите за следващите местни избори и как ще ги спечелите в София, след като загубихте в две села - Трън и Вълчидол от ГЕРБ?

- БСП не е спирало подготовката. Тя започна след измамата на предишните избори, когато всички видяха, че 90% от изборните протоколи бяха поправени. Активността на групата на „БСП-лява България" е голяма. Разбира се има и слабости, но подготовката е в ход от 2 години. БСП си има собствена визия за развитието на София, която съвсем скоро ще бъде представена пред медиите, защото е очевидно, че досегашната стратегия не решава проблемите на София.

- Калоян Паргов ли е по-достойният кмет на София от Фандъкова и Вие ли ще бъдете основният кандидат за кмет на БСП?

- БСП си е поставило за задача да намери такава фигура, която да привлича по-широко мнозинство извън партийното. Партиен ръководител като мен, едва ли би могъл да привлече това широко мнозинство.
Ние търсим софийския Румен Радев, този, който може да събере по-широка подкрепа и носи качествата на морал и почтеност, от които софиянци имат нужда!

Бъдещият кмет на София не бива да прикрива нередностите, както прави Йорданка Фандъкова, като една витрина, в която се инвестира много. Моделът на ГЕРБ обаче го има навсякъде и е въпрос на умение тези слабости да бъдат хванати с доказателства, защото БСП не бива да бъдат голословни.

-Свиква ли БСП извънреден конгрес на 28 октомври?

- Конгресът не е извънреден, защото той заседава минимум веднъж годишно. онгресът е следствие и това, което се е случило през последните няколко месеца. Дневният ред е свързан с това каква алтернатива е БСП. Дискусията ще бъде именно в тази посока. Разбира се фокус ще бъде и европредседателството и важните за нас приоритети, както и бюджетът за следващата година.

- Корнелия Нинова постоянно приканва Бойко Борисов да поиска вот на доверие от съпартийците си и от Народното събрание. В същото време Корнелия Нинова трябва ли да поиска вот на доверие от съпартийците си?

- Ако конгресът може да се счете за своеобразен вот на доверие, тогава трябва да видим как ще бъдат приети конгресните документи. Това обаче е чисто условно.

- Силен ли е гласът на вътрешнопартийната опозиция, има ли настроения срещу лидера на БСП? 

- Има натрупано напрежение, което избуява и в публичното пространство, и дава лоши сигнали на обществото. Вътрешнопартийна дискусия е имало през всичките 126 години от историята на партията. По-важно е да се обсъди какво правим с управлението на държавата, защото стоенето в опозиция има смисъл, когато го използваш за фундамент, върху който да стъпи бъдещото ти управление, когато спечелиш изборите. И второто, което е много важно - граденето на алтернатива на базата на реална политика. Нещо, което хората очакват, за да ни повярват.