„Мост към Кристо“ с благотворителна прожекция в Пловдив
Секция: КУЛТУРА
12 Октомври 2017 18:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Мост към Кристо“ с благотворителна прожекция в Пловдив

/КРОСС/ Документалният филм на БНТ „Мост към Кристо" ще бъде излъчен с благотворителна цел в гр. Пловдив, съобщават от БНТ. Предстоящата прожекция е по повод 20-годишнината от създаването на сдружение „Асоциация лицеви аномалии", която ще премине под мотото „Толерантност и търпение". Събитието ще се състои на 28 октомври (събота) от 16:00 часа в Дом на киното „Лъки". Средствата от него ще бъдат използвани за финансиране на лечението на деца, родени с цепнатина на устната и/или небцето. Всяка година сдружението подкрепя над 120 деца, като заплаща голяма част от ортодонтското и логопедично лечение, както и консултациите с психолози и специалисти по хранене.

„Радвам се, че БНТ се включи в тази инициатива. Зная от Кристо, че той и покойната му съпруга Жан-Клод с готовност участват в различни благотворителни дейности и подкрепят общностите, сред които живеят. Кристо намира време да се среща с млади хора и много цени това общуване. Убедена съм, че изкуството лекува душата и се надявам, че от тази благотворителна прожекция ще има ефект за нуждаещите се" - заяви авторът на филма Евгения Атанасова-Тенева.

Само преди месец „Мост към Кристо" получи голямата награда в категория „Кино" на годишния конкурс на Столична община за ярки постижения в областта на културата. Освен в България, филмът на БНТ има интензивен живот и в много други държави. Със специални прожекции документалният разказ за проекта „Плаващите кейове" на Кристо и Жан-Клод бе представен в Италия, Германия и Словакия. Екипът на продукцията получи покана „Мост към Кристо" да бъде прожектиран и в САЩ, по време на фестивала на българското кино в Ню Йорк.