Социалният министър: Няма грешка в изчислението на пенсиите, няма да доплащаме на никого
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Октомври 2017 15:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Социалният министър: Няма грешка в изчислението на пенсиите, няма да доплащаме на никого

/КРОСС/ „НОИ е приложил точно действащия закон за пенсиите, не е допусната грешка. Но има и малко на брой хора, при които пенсиите нямат реално увеличение", съобщи социалният министър Бисер Петков на брифинг по повод подадени в НОИ жалби от пенсионери, които не са получили планираното yвеличение от 2,4% на доходите cи от 1 юли тази година.

„Това се отнася до тези, които през 2006 г. са получили повторно увеличение на пенсиите - тогава е дадено допълнително увеличение на най-ниските пенсии, които същевременно са ограничени по размер и това се отнася до 4900 пенсионери", обясни Петков, цитиран от БГНЕС.

„Историята на пенсиите е доста сложна, неразбирателства се получават при преизчисляването, обясни министърът. От 2017 г. има нов механизъм за преизчисляване и индексиране на пенсиите, който замести прилаганото дълги години т.нар. швейцарско правило. Новото е, че старият размер на пенсията не се увеличава пряко със съответния процент, получен по швейцарското правило.

Процентът на увеличение на пенсиите за т.г. е 2.4% на база данните за средния осигурителен доход и на индекса на потребителските цени за 2016 г. До 1 януари т.г. тежестта на година осигурителен стаж беше 1.1%, а от 1 януари 2017 г. за новите пенсии и от 1 юли 2017 г. за старите нарасна с 1.26%, което е, всъщност, нарастване с 2.4%. Този нов механизъм, приет през 2015 г., като част от пенсионната реформа, тази година за първи път беше приложен на практика. Целта е да се стимулира участието в пенсионната система и да се отчита осигурителния принос на лицата в по-голяма степен", подчерта министър Петков.

„С преизчисляването на пенсиите се определя нов размер на пенсиите към датата на отпускането на пенсията", продължи той.

В масовия случай увеличението е с 2.4%, но има и малко на брой, при които пенсиите нямат реално увеличение - именно това са тези 4900 пенсионери.

„Има жалби от пенсионери, но тези жалби не са много. При някои пенсии са се насложили някои промени в годините на механизми и нормативни актове", коментира Бисер Петков.

„Целта ни е да надградим този нов механизъм и да отчетем опита, който имаме при сегашното преизчисляване. Тези 4900 пенсионери във времето по някакъв начин са били облагодетелствани с увеличени пенсии и тъй като действащият закон е приложен правилно, ние нямаме основание да ревизираме цифрите и да им доплащаме допълнително пари", категоричен бе Петков.

„Но от следващата година размерът на пенсиите ще нараства съобразно нарастването на тежестта на осигурителния стаж, т.е. ако процентът, който се получава по швейцарското правило на очакваните данни за 2017 г., е 3.8% - с толкова ще се увеличат пенсиите на всички пенсионери, отбеляза министър Петков.

„Общо 160 са получените жалби при нас от пенсионери до момента, които твърдят, че не са получили увеличение на пенсиите, заяви управителят на НОИ Ивайло Иванов .

„Всички те, обаче, са получили минималната пенсия, която от 1 октомври т.г. вече е 200 лв.", добави той.