Станишев отговори на Юнкер с алтернативна визия за бъдещето на Европа
Секция: ПОЛИТИКА
12 Октомври 2017 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Станишев отговори на Юнкер с алтернативна визия за бъдещето на Европа

/КРОСС/ „Нашият живот ще свърши в деня, в който замълчим за важните неща!". С тези думи на Мартин Лутър Кинг, изречени преди 50 години, но актуални и днес, започна речта си Сергей Станишев на втората икономическа конференция на ПЕС за тази година, съобщиха от пресофиса на Сергей Станишев.

В Брюксел социалистите събират леви министри, комисари, представители на синдикатите и гражданското общество в разговор за възстановяване на европейската икономика. Специален гост на събитието е водещият американски икономист Джефри Сакс, който от 2017 година е и специален съветник на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

„Жан-Клод Юнкер и Еманюел Макрон пропуснаха невероятна възможност: в техните добре направени речи не споменаха най-важното: социална Европа. Днес представям пред вас моята алтернативна визия за бъдещето на ЕС. Амбицията на социалистите е на заседанието на Съвета на ПЕС през декември тази година да бъдем готови с нашия Социалдемократически план за Европа", заяви Станишев при откриването на конференцията в Брюксел.

„Днес Европа е в по-добра кондиция отколкото преди една или две години. Има съживяване и икономически растеж. Но безработицата и липсата на перспектива пред много европейски граждани продължават да бъдат сериозно предизвикателство. В най-проспериращия Съюз в света 17 млн. младежи са без работа, образование или обучения, а 27% от децата са в риск от бедност", продължи лидерът на евросоциалистите.

Станишев предложи своя визия с 5 основни политики на ЕС:

„Първото и най-важното е да работим за преодоляване на неравенствата - най-вече на социалните неравенства. По инициатива на социалистите за първи път тази година ще има среща на върха - заседание на Европейския съвет - на тема социална политика в Гьотеборг, Швеция, през декември. Очакваме най-сетне конкретен социален план за Европа. Ние ще се борим за минимална работна заплата във всички страни-членки, която да не бъде по-малка от 60% от средната за съответната държава. Ще настояваме за 5 млрд. евро годишно за Европейския план за младежта в следващия програмен период, както и за средства за Детската гаранция. Важна битка за социалистите ще бъде и да не допуснем орязването на кохезионната политика, каквото предложение има от десните. Те предвиждат намаляване на парите за кохезия с до 30%."

Като втора важна стъпка президентът на ПЕС посочи икономическото сближаване.

„През последните 10 години се наблюдават разломи между Севера и Юга и Изтока и Запада. Необходима е реформа на Икономическия и валутен съюз в посока повече прозрачност и отчетност пред ЕП, както и превенция на предстоящи финансови кризи."

Като трето разделение Станишев посочи индустриалните разломи в ЕС.

„Дигиталната икономика движи света напред, но тя е заплаха за много работни места. Ние в ПЕС искаме справедлив преход за работниците, който да ги защитава от внезапната загуба на работа. Нека не забравяме, че хората живеят в общества, а не в пазари."

Преодоляването на демократичните разделения Станишев посочи като важна четвърта стъпка.

„Днес национализмът не изглежда толкова модерен, но нека не забравяме участието им на изборите във Франция, Холандия и Австрия. Ако искаме да не даваме шанс на националистите, ние трябва да променим Европа съгласно очакванията на нейните граждани."

„Тъй като идвам от България, за мен е важно да преодолеем и различията между Запада и Изтока - икономически и социални. В тази връзка отново призовавам да бъде прекратено двойнственото отношение към България и Румъния. Изпълнили сме критериите за членство, неприемането ни е скандал", завърши Сергей Станишев.