Комисията по отбрана отхвърли ветото на президента върху закона за въоръжените сили
Секция: ПОЛИТИКА
12 Октомври 2017 17:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Комисията по отбрана отхвърли ветото на президента върху закона за въоръжените сили

/КРОСС/ Комисията по отбрана прие повторно промените в Закона за отбраната и въоръжените сили с 12 гласа „за", 7 „против", предаде репортер на Агенция „Фокус". Така комисията отхвърли ветото, което президентът Румен Радев наложи върху промените в закона.
„Против" гласуваха само депутатите от БСП.

Ген. Константин Попов призова в дебата по указа да се коментират мотивите, а не личностите, за да не се превръщат народните представители в защитници или противници на президента. Той обясни, че Народното събрание отговаря за бюджета и е естествено, че трябва да знае кой отговаря за разходването на средствата и превръщането им в способности. „Няма нищо лошо висшият офицерски състав да дойде в Комисията по отбрана и да представи визията си. Не става въпрос да ги изпитваме какво са направили, а да дойде този човек да представи визията си, за да знаем народните представители какво ще се прави", посочи ген. Попов.

Народният представител Кольо Милев от БСП заяви, че представянето в комисията на удостоените с висши офицерски звания не е необходимо. „Да не подценяваме генералите, да ги викаме тук, за да се представят като ученици", коментира той.

Депутатът от ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев заяви, че представянето в комисията е важно за генерала, а за комисията е важно генералът да бъде представен, защото това защитава авторитета ѝ.
Владимир Тошев от ГЕРБ посочи: „Срещата в комисията няма да повлияе на удостояването на генерала, няма да повлияе върху това, което прави или върху това дали ще бъде генерал или не".

Таско Ерменков от БСП попита: „Как си го представяте министърът на отбраната влиза и след него в редичка вървят генералите, за да ги представи? После казва „ходом марш" - абсудно е". В отговор вицеадмирал Манушев заяви: „Това, което казвате е обида към българските генерали, ще изляза от залата". „Нищо лошо няма в това изслушване в комисията. Нека генералите да се срещнат с комисията, за да знаят, че това е пътят напред, да не драматизираме", коментира ген. Симеон Симеонов от ДПС.

На 9 октомври президентът Румен Радев върна за ново обсъждане промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, приети от Народното събрание на 27 септември. С окончателните промени в закона парламентът въведе изисквания при назначаването на постоянен секретар на отбраната. На този пост се назначава държавен служител с професионален опит не по-малко от 8 години и 4-ти старши ранг. Друго изискване е да е изпълнявал ръководна длъжност в държавна администрация не по-малко от 3 години, от които не по-малко от 1 година в Министерството на отбраната. Според Румен Радев с промените се въвеждат нови, завишени и кумулативно приложими изисквания за заемане на длъжността. Президентът счита, че новата редакция няма да преодолее съществуващите неясноти и непълноти в действащата законова уредба и създава условия за дискриминация спрямо редица категории лица. Новите изисквания не са гаранция за по-висок професионализъм.

Депутатите приеха министърът на отбраната да представя в Комисията по отбрана удостоените с висши офицерски звания след издадения указ от президента. Според Румен Радев законът не дава отговор на въпроса дали при всяко удостояване с висше офицерско звание на един и същи офицер следва да се прави такова представяне. Държавният глава коментира, че неясната разпоредба крие риск от политизиране на висшия команден състав на Въоръжените сили.