Важно примирие в Палестина
Секция: СВЯТ
12 Октомври 2017 17:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Важно примирие в Палестина

/КРОСС/ Двете противопоставящи се палестински организации "Хамас" и "Фатах" са постигнали политическо примирие, обяви лидерът на "Хамас" Исмаил Хания. Лидерите на "Фатах" и "Хамас" подписаха примирието в Кайро, в присъствието на египетски разузнавачи, предаде „Ройтерс", цитирана от БТВ. Двете групировки са се споразумели да предадат граничния пункт Рафа в Газа на правителството на обединението в Палестинската автономия.

Палестинският лидер Махмуд Абас приветства примирието между палестинските групировки и го окачестви като "окончателно споразумение", което ще сложи край на десетилетното им разделение. Абас се е разпоредил споразумението да му бъде предоставено незабавно за подпис.

По-рано високопоставени представители на двете организации проведоха серия срещи. "Фатах", която има подкрепата на Запада, загуби контрола над ивицата Газа през 2007 г., поет от ислямистката организация "Хамас". Миналия месец лидерите на "Хамас", която в Израел и в западния свят се смята за терористична организация, отстъпиха управлението в ивицата Газа на палестинската автономия. Президентът Махмуд Абас се подкрепя от "Фатах".