Сивият сектор се бил дисциплинирал, твърдят от ГДБОП
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Октомври 2017 18:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сивият сектор се бил дисциплинирал, твърдят от ГДБОП

/КРОСС/ Биреният бранш е най-легалният. Това стана ясно по време на временната комисия в Народното събрание за борба с контрабандата, на която бяха изслушани представители на службите, предава news.bg.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов отчете щети от контрабанда за 35 милиона лева и 91 000 евро. С тези средства се финансира сивата икономиката и организираната престъпност.

Контрабандни цигари внасяме от съседките ни Гърция, Турция и Македония. През тази година антимафиотите констатират намалена контрабанда от Турция. Основният внос идвал от Гърция и Македония. Стоката се пласирала в малки магазини в ромските махали.

В Испания, Австрия и Унгария са "хванати" 16 фабрики за нелегални цигари с българско участие. На 7% е спаднала търговията с нелегални цигари, стана ясно от думите на Ивайло Спиридонов.

Девет широкомащабни операции за нелегални горива е направила ГДБОП. Над 400 обекта за съхранение на гориво са инспектирани от антимафиотите. 55% от проверените обекти са запечатани.

Хакери от Македония и България хакнали сървъра на АМ "Митници". Групата обаче е разбита.

С над 100% е завишен приходът от ДДС на контролираните от службите обекти. Има дисциплинаране на сивия сектор, отчитат като цяло от ГДБОП.

Задържали са 6 тона вино и солидни тонове спиртни напитки. Шефът на Национална полиция Христо Терзийски обясни, че 5 876 424 къса контрабандни цигари са хванати до 9 октомври 2017 година.

33 900 литра нелегални високо алкохолни напитки са заловени през 2016 година. Заместник-председателят на ДАНС Николай Ненков на свой ред изтъкна, че 154 информационно-аналитични справки са дадени на останалите органи в сферата на контрабандните стоки. 21 специализирани операции са извършени от 2016 до момента, като щетите са възлизат за над 100 милиона лева, каза Нанков.

Той отчете добрата работа с останалите институции. Сива търговия се осъществява през интернет, стана ясно още от думите му. Изнесените доклади впечатлиха социалиста Стефан Бурджиев. Стана ясно, че държавата е на мястото си, похвали той службите за акциите. Това втрещи съпартиеца му Драгомир Стойнев. Ще се разберем после, пошегува се той с неочакваната похвала за кабинета "Борисов-3", дошла от страна на червената опозиция.