Местят Националния стадион в полето между "Люлин" и "Обеля"?
Секция: СПОРТ
12 Октомври 2017 19:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Местят Националния стадион в полето между "Люлин" и "Обеля"?

/КРОСС/ Националният стадион може да се премести в полето между столичните квартали "Люлин" и "Обеля". Освен метростанция, американската компания, която плаща половината от стойността на метро спирката, ще прави жилищен комплекс, училище, болница и църква, предава "Дарик".

Главният архитект на София Здравко Здравков видя възможност да обособяване на държавно спортно съоръжение и така футболните мероприятия да се изместят от центъра в периферията на столицата.

На днешното си заседание Столичният общински съвет даде зелена светлина за изграждането на метростанция между "Люлин" и "Обеля". Тя ще бъде факт през 2020 г. Според главния архитект Здравко Здравков мястото е подходящо и за стадион.

"Там се предвижда изграждане на жилищен комплекс, разговаряхме и с инвеститорите защо да не се търси място и за стадион на това място. Виждате, че привличането на инвестициите става с метро", обясни той.

За това, че националният стадион може да се измести от центъра на София, заговори и общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков. "От своето местоположение и тази транспортна обезпеченост главният архитект вижда в това място евентуалната възможност за изграждането на национален стадион. Той отдавна има идея за нациопнален стадион, който да е извън централните градски части", поясни Зарков.

От "Московска" отдавна търсят терен за преместването на стадиона в периферията на града, каквато била европейската практика.