Путин се радва на увеличената търговия с Германия, а немският бизнес се обяви против санкциите срещу Русия
Секция: Русия
12 Октомври 2017 19:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин се радва на увеличената търговия с Германия, а немският бизнес се обяви против санкциите срещу Русия

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин е доволен, че независимо от усложненията в политическите отношения между страната му и Германия, икономическото взаимодействие между двете страни продължава и расте.

„Искам да отбележа, че независимо от всички усложнения, най-вече усложненията в политическата сфера на отношенията с Германия, икономическите връзки между нашите страни не затихват", каза руският държавен глава, докато откриваше срещата с представители на немския бизнес, на която взе участие и президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев, предава ТАСС, цитирана от „Фокус".

Освен това, Путин констатира, че „Германия е отстъпила първото място по обем на товарооборота с Русия на Китай, но все пак заема значително място в руския търговски оборот". Според думите на руския държавен глава, взаимната търговия между двете страни за тази година се е увеличила с 25%.

„Товарооборота за 2016 година е на стойност 40,7 милиарда долара, обема на преките инвестиции в руската икономика, от страна на германски компании е достигнал 18 млрд. долара", каза Путин.

Според неговите данни, „през тази година е отбелязан ръст на двустранната търговия в размер на 25% и инвестициите, само за първото тримесечие на тази година, са били 312 милиона долара, а за цялата минала година те са били само 225 млн. долара".

„В Русия работят повече от 5 хиляди предприятия с участието на германски капитал, където са заети 270 хиляди руски граждани, оборотът на тези предприятия превишава 50 млрд. долара", добави руският президент.

Председателят на Източния комитет на германската икономика Волфганг Бюхел отбеляза, че немският бизнес се отнася негативно към новите антируски санкции на САЩ в сферата на икономиката.

„Още една тема, която вече няколко седмици ни занимава, е възможното въвеждане на нови американски икономически санкции против Русия", заяви Бюхел.

„Причините за тези санкции са очевидни: те лежат в сферата на вътрешната политика, в сферата на интересите на САЩ в икономическата област. Ние поддържаме негативното отношение на ЕС към тези санкции и негативното отношение на федералното правителство (на Германия) към този въпрос".

Той подчерта, че в Германия считат за опасно влиянието на американските санкции против Русия на немския бизнес и по този въпрос, Източният комитет на германската икономика поддържа тесен контакт с правителството на своята страна. Освен това, Бюхел подчерта, че огромното мнозинство от немците не се съмнява в необходимостта от поддържането на приятелски отношения между Русия и Германия.