Избраха трасето за магистрала "Струма" през Кресненското дефиле
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Октомври 2017 20:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Избраха трасето за магистрала "Струма" през Кресненското дефиле

/КРОСС/ Трасето на АМ „Струма" през Кресненското дефиле ще бъде реализирано по така наречения "полуизточен" вариант, който използва сега съществуващия път Е-79 в посока Кулата и изграждане на ново трасе в посока София на изток от дефилето. Това реши на заседанието си Висшият екологичен експертен съвет (ВЕЕС) към МОСВ, съобщава БНР.

Докладите по ОВОС и Оценката за съвместимост преминаха през последното препятствие. Членовете на Висшия екологичен експертен съвет са взели предвид всички становища, позиции и възражения от проведените обществени обсъждания и заключенията на независимите експерти, изготвили докладите. В заседанието са участвали и представители на неправителствени организации. Решението - ВЕЕС одобрява Източен вариант Г 10.50 на лот 3.2 на АМ Струма в отсечката Симитли-Кресна , като са предписани задължителни за изпълнение условия и мерки по Закона за опазване на околната среда и защитените зони от мрежата „Натура 2000".

Председателят на АПИ Дончо Атанасов е категоричен, че компромис с природата не е направен:
„Законът по ОВОС е доста рестриктивен в тези неща, защото там са защитени територии.
Проектът е много добре структуриран. Има шест пътни възли! Има връзки до всички общински пътища. Рехабилитираме ги, ще ги поддържаме през сезоните, особено през зимата, така че алтернативни трасета ще има".

В 14-дневен срок министърът на околната среда и водите Нено Димов трябва да потвърди или не решението на ВЕЕС.