Корупцията остава сред най-сериозните проблеми в България
Секция: Анализи
12 Октомври 2017 20:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Корупцията остава сред най-сериозните проблеми в България

"(Пре)моделирай България, премоделирай Европа" е темата на международната конференция, организирана от Фондация "Фридрих Науман", която се провежда в София.

Корупцията остава сред най-сериозните проблеми у нас, каза в един от организаторите - Даниел Кадик от софийското бюро на фондацията, цитиран от БНР.

"Ако погледнем България и европейското измерение, вече виждаме предизвикателствата, особено пред България. Това са, примерно, основните теми, които са включени в Механизма за контрол и проверка на ЕС, правовият ред, борбата с организираната престъпност, корупцията. Ние проведохме един семинар с близо 60 младежи, които очертаха най-голямото предизвикателство за България в момента и всички те казаха, че е корупцията, липсата на правов ред, проблемите в образованието, проблемите в здравния сектор. Накрая сложиха апатията като наистина най-големите предизвикателства за България в момента. За Европа това е миграцията, сигурност и големият въпрос накъде искаме да тръгне Европа", коментира Кадик.

Ето как биха могли да се решат проблемите у нас според него.

"Мисля, че основното е да започнем да се вслушваме в хората и в това, което те искат. Няма да откриваме топлата вода отново в България, Има толкова много решения на проблемите и моят съвет е: Огледайте се, хората са се справили с подобни проблеми, каквито има в България, вижте къде са стигнали. Топва е формулата. Учете се от другите, за да решите своите проблеми".