Опасен вятър в цялата страна днес
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Октомври 2017 07:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опасен вятър в цялата страна днес

/КРОСС/ За 17 области на страната е обявен оранжев код за силен вятър, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол. Синоптиците предупреждават, че в тези райони ще духа силен, на пориви бурен вятър от запад-северозапад със средна скорост 15-20 м/сек (55-72 км/ч) и пориви до 25-28 м/с (90-100 км/ч). В крайбрежните райони на Добрич, Варна и Бургас ще духа вятър от запад-северозапад 15-20 м/сек, с пориви до 20-24 м/сек. Вълнението ще бъде 3-4, а в открито море дори до 5 бала.

За останалите райони от страната е обявен жълт код. Там ще духа силен, на пориви бурен запад-северозападен вятър със средна скорост 12-17 м/сек (43-60 км/ч) и пориви до 20-22 м/сек (72-80 км/ч).

Започналото в неделния ден застудяване ще продължи и през новата седмица. Ще духа силен, в Северна България и източните райони от страната - на пориви бурен вятър от запад-северозапад.

Облачността ще е променлива, на много места дори до слънчево време, почти без валежи. Минималните температури ще са между 4 и 9 градуса, а максималните ще са между 9 и 14 градуса.

В планините ще бъде доста ветровито. Ще духа бурен, по високите и открити части - до ураганен вятър от запад-северозапад. Облачността ще е променлива, на места до предимно слънчево време. Почти без валежи. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 4 градуса, на 2000 м - около минус 4 градуса.