Образователните системи запазват неравенството
Секция: Анализи
11 Ноември 2017 12:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Образователните системи запазват неравенството

/КРОСС/ Неравенството продължава да лишава прекалено много европейци от възможността да извлекат максимална полза от живота си, заяви Тибор Наврачич, комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, при представяне на новия обзор на Европейската комисия за образованието и обучението.

Твърде често образователните ни системи запазват неравенството - когато не се грижат за хората от по-бедните слоеве на населението, когато социалният статус на родителите определя образователните постижения и пренася бедността и намалените възможности на пазара на труда от едно поколение към следващото, допълни Наврачич.

Образователното равнище е важно при определяне на социалните резултати, сочи докладът. Почти три пъти по-голяма е вероятността лицата, които притежават само основно образование, да живеят в бедност или социално изключване, в сравнение с лицата с висше образование.

Най-актуалните данни на Обзора показват също, че през 2016 г. едва 44% от младите хора на възраст 18-24 години, които са завършили прогимназиален етап на средното образование, са били наети. Сред общото население на възраст между 15 и 64 години безработицата също е много по-висока при лицата, притежаващи само основно образование, в сравнение с тези, които имат висше образование (16,6% спрямо 5,1%).

В същото време социално-икономическият статус определя успеха на учениците: цели 33,8% от учениците от семействата в най-неравностойно социално-икономическо положение имат слаби резултати, в сравнение с едва 7,6% от техните връстници с най-привилегирован произход.

Една от целите на ЕС за 2020 г. е да се намали на 15% делът на 15-годишните ученици, които имат слаби умения по четене, математика и природни науки. Като цяло обаче в действителност ЕС се отдалечава от тази цел, особено при природните науки, където делът на учениците със слаби постижения се е увеличил от 16% през 2012 г. на 20,6% през 2015 г.

Особено уязвими са лицата, родени извън ЕС. През 2016 г. цели 33,9% от лицата на възраст 30-34 години, които живеят в ЕС, но са родени извън него, са имали ниска квалификация (прогимназиално или по-ниско образование), в сравнение с едва 14,8% от родените в ЕС техни връстници.

В ЕС инвестициите в образованието са се възстановили от финансовата криза и са нараснали леко (1% спрямо предходната година в реално изражение). Ръст е бил отчетен от около две трети от държавите членки. Четири държави са увеличили инвестициите с над 5%.