НАСА откри нови 10 планети, на които вероятно има условия за живот
Секция: Наука
13 Ноември 2017 14:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАСА откри нови 10 планети, на които вероятно има условия за живот

/КРОСС/ НАСА е открила цели 219 нови космически обекта извън границите на Слънчевата система, като е почти сигурно, че всички те са планети. От тях, поне 10 са с размера на Земята, като най-вероятно имат скали и има условия за живот, пише The Independent.

Данните са събрани от дългогодишната мисия „Кеплер", която беше проведена в периода 2009 - 2013 година. В това време бяха проучени 145 000 звезди, подобни на Слънцето. Повечето от тях са прекалено далеч, за да могат да бъдат посетени от хора - или поне в скоро време. Но събраната информация е база за изучаване от страна на астрономите - най-вече да разберат какви са шансовете да има планета, на която има живот, подобно на Земята.

Десетте планети, за които сега съобщи НАСА, ще бъдат „прибавени" към другите 49, за които се смята, че е възможно да са развили условия за живот. Относно новите 10 планети, от НАСА казват, че „е възможно да има вода в течно състояние". Това, обаче, не означава, че със сигурност там има живот. Интересен факт е, че за да бъде покрита изцяло зоната за наблюдение за нови планети, Земята има нужда от 400 телескопа като „Кеплер".