Диабет тип 2 все по-често се отключва при деца
Секция: Здраве
14 Ноември 2017 07:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Диабет тип 2 все по-често се отключва при деца

/КРОСС/ Около 2000 са болните от диабет деца и младежи до 18-годишна възраст. Общият брой болни в страната надхвърля 460 000 души. Това съобщи за "Дарик" председателят на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова.

По думите й е тревожен фактът, че диабет тип 2 все по-често се отключва при деца - нещо, което преди години не е било толкова проявяващо се.

14 ноември е Световен ден за борба с диабета.

Причините за появата на този тип диабет са застоелия начин на живот, наднорменото тегло и затлъстяването. По тези показатели България е на пето място в Европа. За цялата 2017 г. от диабет тип 2 са заболели между 20 и 30 деца.

Проблемът с наднорменото тегло при момчета е по-сериозен. 7.1% от всички момчета от 0 до 18 години са със затлъстяване. При момичетата този процент е 2.2.

Един от важните фактори при децата е хранителният режим и качеството на консумираните храни. Елисавета Котова каза, че не одобрява безплатната закуска в училище. Тя препоръча родителите да приготвят храна за децата си, защото по този начин са сигурни какво има в нея. Като най-подходяща храна за училище Котова посочи плодовете.