Започва кампанията за предсрочните избори в самообявилата се Севернокипърска турска република
Секция: ПОЛИТИКА
14 Ноември 2017 10:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва кампанията за предсрочните избори в самообявилата се Севернокипърска турска република

/КРОСС/ От днес започва кампанията за предсрочните парламентарни избори в самообявилата се Севернокипърска турска република, след като т. нар. парламент реши в понеделник те да се проведат на 7 януари. На 28 януари в Република Кипър ще гласуват за президент, предава БНР.

Изборите в Република Кипър и признатата само от Турция Севернокипърска турска република протичат на фона на напрежението и отрицателния климат, създаден след провала през юли на преговорите за обединяване на разделения от 43 години остров. Резултатът от тях е много важен за това кога и как може да се възобнови мирният процес.

Предсрочните парламентарни избори в окупираните територии бяха предизвикани след засилващите се обвинения срещу управлящата само от година и половина дясна правителствена коалицияза социално-икономическата криза, корупция и облагодетелстване на свързани с властта, прекомерна икономическа и политическа зависимост от Анкара.

Сегашният дясноцентристки президент на Кипър Никос Анастасиадис издигна преди месец кандидатурата си за втори мандат на изборите на 28 януари и според проведените досега социологически изследвания той води с голяма преднина.

От днес в окупираните територии започват и тържествата по случай т. нар. Ден на републиката - 34-ата годишнина от незаконното обявяване на Севернокипърската турска република на 15 ноември 1983 г. Програмата включва много церемонии пред паметници и мемориални места, а кулминацията й с парад и фестивал на републиката е утре.