Чудотворната икона на Св. Лука Кримски, филм и книга за него в петък в троянския манастир
Секция: Православие
14 Ноември 2017 12:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чудотворната икона на Св. Лука Кримски, филм и книга за него в петък в троянския манастир

/КРОСС/ Само този петък в Троянския манастир, християните ще имат възможност да се поклонят на руска чудотворна икона на свети Лука Кримски с вградена частица от ковчега му, в който е бил погребан.

Светинята ще бъде изложена за поклонение от сутринта, а в 10 часа пред нея ще бъде отслужен молебен канон за здраве. Отново в петък от 11 часа в Троянската света обител, ще бъде представена детската книга за свети Лука Кримски "Свети Лука Доктора" на журналиста Ангел Бончев, а от 11.30 предстои и прожекцията на филма "Светителят хирург". Филмът разказва хронологично живота на светеца. В него са включени двама живи негови роднини, които разказват своите спомени за свети Лука.

"Призовават се всички християни и най-вече онези, които са болящи и имат нужда от молитвената подкрепа на светецът- лекар, да заповядат да се поклонят пред неговата икона и да се помолят. Чрез филма и детската книга ще научат за живота му и съм убеден, че ще го приемат в сърцето си", каза игуменът на светата обител епископ Сионий.

Чудесата на свети Лука Кримски са хиляди и за различни здравословни проблеми. Към него прибягват и много хора, на които им предстои операция. Приживе, той е известен с това, че като лекар-хирург е нямал неуспешна операция.