Лавров: Има много въпроси към САЩ по отношение на целите им в Сирия
Секция: Русия
14 Ноември 2017 16:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров: Има много въпроси към САЩ по отношение на целите им в Сирия

/КРОСС/ Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че правителството на страната му има много въпроси към Вашингтон относно американските цели в Сирия, а ситуацията в Абу Кемал не е единственият случай, когато САЩ щадят терористите, предава ТАСС, цитирана от "Фокус".

„Относно Абу Кемал - това не е единственият случай, когато САЩ щадят терористите. Ние помним как при превземането на Ракка, а преди това и на Мосул в Ирак, се отваряха врати за „Ислямска държава", заяви Лавров, след като стана ясно, че водената САЩ коалиция е позволила изтеглянато на стотици джихадисти от доскоро контролираните територии от ИДИЛ.

„Към САЩ има и много въпроси и по отношение на това какви са целите им в Сирия, защото държавният им секретар Рекс Тилърсън нееднократно ми казваше, че единствената цел на страната му в Сирия е поражението на „Ислямска държава", добави той.

Руският министър добави, че „буквално вчера" е слушал заявлението на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис за това, че силите на страната няма да се изтеглят от Сирия , докато не се убедят, че мирният процес там не е в правилна посока.

„А правилна посока САЩ смятат смяната на режима в Сирия, което противоречи на женевските договорености и уверенията на Държавния департамент, че единствената цел на САЩ в Сирия е борбата срещу тероризма", уточни той.

„Ние поставихме тези въпроси пред американските си колеги. Надявам се, че ще излязат с разбираема, открита и честна позиция", добави Лавров.