Финансовият еврокомисар призова за бързо приемане на обща данъчна система
Секция: ИКОНОМИКА
14 Ноември 2017 20:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Финансовият еврокомисар призова за бързо приемане на обща данъчна система

/КРОСС/ Еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси призова европейските депутати да приемат общата данъчна система за облагане на фирмите възможно най-бързо. Поводът са поредните разкрития за т.нар. "Досиета от рая".

За да се справим с проблеми като "Досиетата от рая", са ни необходими, освен прозрачност, и уеднаквяване на данъчните правила, заяви Московиси в Европейския парламент в Страсбург.

„Именно липсата на общи правила в Европа позволява на предприятията да практикуват това агресивно данъчно планиране. Тази система просперира и е устойчива благодарение на неуспехите на националните власти, както и на различията между тях. Затова призовавам страните-членки да приемат възможно най-бързо европейската данъчна система за облагане на фирмите. Тя ще позволи да се ограничат допълнително изкуствените трансфери на печалбите между страните, което е един от големите ни проблеми. Задължително трябва да се ускорят дискусиите и да се направи дневен ред, за да приключим с приемането на тези правила през 2018 година.

Московиси добави, че очаква списъка на местата, известни като "данъчен рай", да се приеме на заседанието на Съвета по икономически и финансови въпроси на 5 декември, в следващите 6 месеца - данъчните правила за посредници, а в рамките на година - единната основа за корпоративния данък.