Готвят ли се САЩ за военна интервенция в Крим?
Секция: Анализи
04 Декември 2017 15:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Готвят ли се САЩ за военна интервенция в Крим?

/КРОСС/ Високопоставен руски чиновник направи изявление по повод американските военни маневри в Черно море, което мнозина в страната му сметнаха за прекалено рязко. Сенаторът и член на комитета по отбрана към Съвета на Федерацията (горната камара на парламента в Русия) - Франц Клинцевич заяви, че САЩ планират военна интервенция в Крим.

Какво всъщност е казал Клицевич? Коментирайки проведеното на 2 декември военно съвместното учение на Военноморските сили (ВМС) на Украйна проведено с участието военен кораб на ВМС на САЩ James E. Williams в Черно море, той заяви:

"Ние сме категорично против. Това е провокация, която Русия възприема, като враждебен акт от страна на САЩ. Това е провокация и защото така САЩ взимат за свой партньор абсолютно безотговорното украинско ръководство, виновно за войната и етнически чистки в източната част на страната". Също така той отбеляза, че подобни "игри" ще имат много сериозни последици.

Прав ли е Клинцевич и прекалена ли е неговата рекация?

На проведената в Киев международна конференция на тема свързана с морската сигурност присъства президентът на Jamestown Foundation (САЩ) Глен Хоувърд. Темата на неговия доклад е била посветен на това как да бъде изтласкана Русия от Крим. Хоувърд заяви:

"Русия не може да бъде средиземноморска военна сила, докато тя е в Крим, защото Крим и Средиземноморието са тясно взаимосвързани".

Защо това е така? Защото САЩ не на шега се опасява от новия военен потенциал на Русия, който тя отлично успя да демонстрира в Сирия:

"Военноморската дейност на Русия в Средиземноморието е свързана с Крим. Видяхме, че се извършва консолидация на на военноморските средства на Русия в Сирия - това бе възможно благодарение на анексията на Крим от страна на Русия и създаването на коридора в Крим. Руските възможности в Крим бяха използвани".

Вероятно господин Хоувърд има набелязан план за това, как да бъде разрешен въпроса "по американски маниер":

"Ние трябва да окажем натиск на Русия. ВМС на САЩ могат да играят по-голяма роля в Черноморския регион, за което е необходима разработката на дългосрочна стратегия съвместно с Украйна."

За онези които не разбираха или се усъмниха в описаните от Хоуърд намерения, той уточнява:

"Важно е да помним уроците на историята. Важно е да разбираме, че ролята на ВМС в Азовско и Черно морета е много голяма.

През 1856 година, по време на Кримската война, британският адмирал Лайънс ръководи англо-френската флотилия в Азовско море. Той разработва военноморска стратегия, която е довела до поражението на Русия в Севастопол и до победата на Франция и Британия в Кримската война. Те отрязаха достъпа на нови провизии в Крим, до руските военноморски сили, които бяха в Севастопол, което в крайна сметка не е позволило на Русия да приключи успешно операцията си в региона".

Да припомним, че Jamestown Foundation - не е просто клуб състоящ се мечтатели, които се занимават с риторика или пък са слабо осведомени от гледна точка на информация. Най-важната общодостъпна информация за тази фондация е, че тя е продукт на Централно разузнавателното управление (ЦРУ) на САЩ. С подкопаваща срещу Русия дейност, която често е преминавала в дипломатически скандали, там се занимават на доста високо и професионално ниво.

Може да се припомни и фактът, че член на ръководния състав на фондацията е бил самият бивш съветник по националната сигурност на президента на САЩ - Збигнев Бжезинский. Днес негов член е бившият директор на ЦРУ Джеймс Вулси. Това е достатъчно да бъде смятана подобна организация за сериозна, а материалите на тази фондация са широко използвани от американските правителствени аналитици и законодатели.

Примерът за Кримската война, който Хоувърд дава, за да онагледи това "как трябва да се оправим с руснаците", просто открито огласява онова, което вероятно вече отдавна го има под формата на разработени стратегии в ЦРУ и Пентагона.

За съжаление реалните действия на американските военни пряко потвърждават казаното в доклада. Тук става дума не само за съвместните маневри с Украйна, но и за други тревожни провокационни действия, които могат да бъдат разглеждани, като подготовка за военна интервенция. Така например американският разузнавателен самолет P-8A Poseidon, който на 2 декември излетя от авиобазата Сигонел в Сицилия няколко часа е маневрирал в района около Севастопол.

Накрая може да се отбележи да се отбележи един важен факт. Мистър Хоувърд и колегите му във Вашингтон, които бленуват нова обсада на Севастопол забравят, че днешното състояние на Русия и нейната армия са много различни от тези през 19-и век. Преди реалното започване на една евентуална нова Кримска война е добре да помисли върху това.