Румен Овчаров: Решението за спиране на проекта АЕЦ "Белене" беше чисто политическо
Секция: ИКОНОМИКА
06 Декември 2017 10:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Овчаров: Решението за спиране на проекта АЕЦ "Белене" беше чисто политическо

/КРОСС/ Няма цена от 10 милиарда за АЕЦ „Белене". Цената е договорена и тя е 4 милиарда. Това каза в предаването „Лице в лице" по bTV бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

"От тези 4 милиарда, 1 милиард вече платихме. Оборудването е тук, техническият проект - 200 милиона, също е тук", посочи той.

"Далавера „Белене" няма", категоричен беше бившият енергиен министър.

По думите му проектът „Белене" е необходим на България от гледна точка на покриване на нашето собствено потребление. И не е само защото ще спрем тецовете след 4-5 г., те просто изчерпват ресурса си на експлоатация, уточни той.

„Да си представим, че след 10 или 15 г. всички автомобили в България се движат на електроенергия. И всеки като се прибере вечерта, си вкарва щепсела в контакта и зарежда автомобила си, за да може да отиде на работа. Зарежда например 20 киловатчаса, това са 15 млрд. киловатчаса за година, това е в момента производството на двата реактора в Козлодуй", посочи Овчаров.

„АЕЦ „Белене" не беше спряна поради това, че няма достатъчно добри и надеждни експертни оценки за това, че тя е необходима, ефективна и жизнеспособна, а по чисто политическо решение, и то на чуждо правителство. Проектът беше прекратен в началото на 2012 г. след визитата на държавния секретар на САЩ", посочи той.

„Не очаквах, че учените от БАН ще посмеят въобще да кажат, че „Белене" е жизнеспособен енергиен проект, но от друга страна, ми се струва, че и радостта на тези, които си мислят, че АЕЦ „Белене" ще бъде строена, е малко преждевременна", подчерта Овчаров по повод доклада на БАН.

„Като гледам, всички „експертни" структури и енергийни експерти, които са на хранилката на разни американски фондации, вече тръгнаха срещу проекта и срещу доклада на БАН", допълни той.

Според Овчаров, ако искаме да вървим в посока на изграждане, трябва да има политически консенсус между всички партии в парламента. По думите му е нужен и ясен обществен контрол върху този проект, за да не се допусне източване на средства.

„Това, че БСП е опозиция, е очевидно за всички. Няма игра с ГЕРБ и не виждам как би могло да се случи", заяви още Румен Овчаров.