Изкуствен интелект "превръща" зимата в лято
Секция: Технологии
06 Декември 2017 15:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изкуствен интелект "превръща" зимата в лято

/КРОСС/ Нов алгоритъм на графичната компания Nvidia използва елементи на изкуствен интелект, за да променя интелигентно снимки и видео. AI технологията е способна да превърне деня в нощ и зимата в лято, съобщава Technews.

За да демонстрира възможностите на алгоритъма, Nvidia разпространи няколко видеоклипа, които съпоставят две картини - оригиналната, заснета от автомобилен видеорегистратор, и нейния нов вариант след обработка с технологията за изкуствен интелект. Описание на самата разработка е публикувано на сайта ArXiv.org, а програмният код е поместен в GitHub.

Така например, на един от клиповете се вижда как алгоритъмът преобразува зимата в лято, а на друг как денят се превръща в нощ, макар че в този случай обработената версия изглежда по-малко достоверна.

Изкуственият интелект на Nvidia запазва оригиналния пейзаж, но премахва снега, оцветява поляните в зелено, добавя листа на дърветата и разпръсва тежко надвисналите облаци от небето - така зимата става лято.

Направен е експеримент и със снимки на котки и други животни. С различен успех софтуерът превръща котката в гепард, лъва в тигър, а пумата в леопард.

Алгоритмите на основата на невронни мрежи са способни да изпълняват различни задачи, свързани с изображения. По-рано тази година изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) създадоха невронна мрежа, която съставя списъци с ингредиенти и рецепти за изготвяна на ястия по тяхната снимка.

video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=9VC0c3pndbI