Шеф в "Пирогов": Болницата е в доста трудно финансово състояние, но работи нормално
Секция: Здраве
07 Декември 2017 08:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шеф в "Пирогов": Болницата е в доста трудно финансово състояние, но работи нормално

/КРОСС/ „Пирогов" работи нормално. Имаше проблеми със заплатите, но те са от гледна точка на това, че самата болница беше и е в доста трудно финансово положение. Това призна в предаването „Тази сутрин" по bTV доц. Христо Шивачев, председател на Борда на директорите на лечебното заведение.

Коментарът му бе по повод продължаващите и днес, вече трети ден, протести на служители на болницата.
Шивачев обясни, че на медицинския съвет на „Пирогов" е било взето общо решение да бъде отложено допълнителното материално стимулиране (ДМС) за октомври, но подчерта, че всички служители са получили основните си заплати. Целта е била да се покрият финансови искания от фирмите доставчици. Уверението на ръководството е, че ДМС, дължимо за октомври, ще бъде изплатено преди Коледните празници, каза той.
Гостът посочи и че това отлагане е било с цел да се избегне запорирането на сметки на болницата.

За обвиненията на протестиращите, че липсват медикаменти, дори чаршафи Шивачев каза: „Осъществяваме нормална дейност, не мога да кажа, че липсват неща, с които да работим. Частично има ограничение в снабдяването, което е по-скоро като финансова дисциплина, но не и като ограничение на работата".

Той обяви, че не смята да подава оставка.

Всеки има правото да каже своите искания и да получи отговор на въпросите си. В момента в „Пирогов" тече проверка на Медицинския одит съобразно тези искания, така че ще видим какви са резултатите от нея, каза още Шивачев.

Според него няма раздуване на администрацията в болницата, а се правят редица стъпки за оптимизация на дейността ѝ.

Шивачев посочи, че задълженията на „Пирогов" са около 21 млн. лева. Според него при встъпването в длъжност на сегашния директор на болницата проф. Асен Балтов те са били 18 - 19 млн. лева.

В момента самият Балтов е в чужбина на планиран годишен отпуск.