Краят на мирните преговори между Израел и Палестина вече е невъзможен
Секция: Анализи
07 Декември 2017 08:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Краят на мирните преговори между Израел и Палестина вече е невъзможен

/КРОСС/ Решението на Тръмп за признаване на Йерусалим за столица на Израел е противоречиво, то идва в момент, в който голяма част от сунитските араби бяха решили, че имат съюзник в лицето на американския президент. Това му решение до голяма степен загуби кредита, който той имаше в Арабския свят. Това заяви Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика в студиото на "Денят започва" по БНТ.

Весела Чернева не изключи големи вълнения, както и организирани политически акции срещу САЩ.

„Напрежението в региона е факт, от друга страна обаче този знак прави така, че идеята за две държави в тази територия, което досега беше декларирано и край на мирните преговори, сега на практика е невъзможно. Тук въпросът е имаме ли нов вариант за изход на близкоизточния мирен процес, коментира Чернева.

„Това е още една тема, по която се разделят Европа и САЩ, другата такава голяма тема е споразумението по ядрената програма на Иран", каза още тя.

По думите ѝ моментът е критична точка, в която можем да видим зараждането на европейска външна политика за Близкия изток, но това е малко вероятно. В Европа много от темите стоят и чакат правителството в Берлин.

Според Чернева стабилно германско правителство е важно за цяла Европа, както и за "френско-германския мотор".