Кристалина Георгиева: Очаквам България да влезе в чакалнята на Еврозоната догодина
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Декември 2017 09:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Кристалина Георгиева: Очаквам България да влезе в чакалнята на Еврозоната догодина

/КРОСС/ Очаквам България да влезе в чакалнята на Еврозоната догодина. Това обяви в предаването „Тази сутрин" по bTV бившият еврокомисар Кристалина Георгиева, която в момента е главен изпълнителен директор на Световната банка.

Политическото решение може да бъде взето много бързо и очаквам, че то да бъде взето бързо, защото икономиката на Европа е в добро състояние, европейците подкрепят еврото повече, отколкото когато и да е в неговата история - 64% от европейците казват: „Еврото е добро за нас". Това означава, че обществената среда в България и Европа е позитивна, каза тя.

От влизането в чакалнята до влизането в еврозоната обикновено минават три години, но това е време, което българите ще могат да усетят като полезно за тях - вземат се решения, които правят икономиката още по-стабилна, добави Георгиева. Според нея българският бюджет е много стабилен и за него „може да се кажат много хубави неща, защото дефицитът е под контрол вече толкова много години подред, инвестирането в дългосрочни проекти, които гарантират България да се вдига нагоре - то се вижда от хората. И най-вече този бюджет казва: „Ние българите можем да влезем в еврозоната - с нашата фискална дисциплина, с това как се отнасяме с инфлацията, с това колко добри са балансите в нашата икономика ние можем да влезем в чакалнята на еврозоната". Това е важно, защото еврозоната се интегрира и ще се интегрира повече, смята Георгиева. Като ни е закачена валутата за еврото, ние и без това работим по правилата на еврозоната, но не можем да седим на масата и да участваме в изработването на тези правила.

На въпрос за Шенген Георгиева посочи, че страната ни е готова, всички технически условия са изпълнени и присъединяването ни към зоната е въпрос на политическо решение от страните членки. Доколкото разбирам те са по-отворени днес, отколкото бяха преди година. Да стискаме палци това да се случи, посочи Георгиева. Според нея променените настроения са най-вече защото „европейската интеграция отново тръгна на по-висока скорост. Това е не само заради Брекзит, но и защото 10-те години криза ни сложиха обеца на ухото - да не вземаме системата на солидарност като даденост".