БСП иска обединение на политическите сили и смяна на модела в здравеопазването
Секция: ПОЛИТИКА
07 Декември 2017 10:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП иска обединение на политическите сили и смяна на модела в здравеопазването

/КРОСС/ „Вчера внесохме решение на парламента за забрана за лицензиране на нови болници, докато проблемът не се реши трайно. Това каза на брифинг в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова, предава „Фокус".

„Задължителна е смяната на модела в здравеопазването, което няма как да стане без общо съгласие, политическо и обществено. Не може всеки управляващ да прави експерименти в здравеопазването, следващата политическа сила да ги отменя и да започва отначало, това не е продуктивно", заяви тя.

„Ако искаме трайна, последователна и резултатна политика трябва да постигнем съгласие", посочи лидерът на БСП.

„Предлагаме две групи действия - едните краткотрайни и сега, другите с дългосрочен ефект", обясни Корнелия Нинова и обяви още едно предложение, което ще бъде направено от партията ѝ.

„Утре внасяме предложение държавните и общинските болници да бъдат пререгистрирани от търговски дружества в лечебни заведения по Закона за лечебните заведения.

Предлагаме ново и обективно ценообразуване на клиничните пътеки в новия рамков договор.

В понеделник или вторник внасяме промени в Наказателния кодекс, които да водят до търсене на наказателна отговорност за реескспорта на лекарства. Поставяме си амбициозната цел до края на март да се опитаме да постигнем национален разговор с резултат за нов модел, след което да го представим на обществото и този модел да бъде включен в бюджета за 2019 година.

Да поставим началото на решенията на проблемите в здравеопазването чрез обективен, без оглед на политически пристрастия, без ревност на кого е идеята, без мерене на партийно его, с истински национален разговор за предложения за нов модел на здравеопазване", заяви Корнелия Нинова.

„Това няма да е моделът на БСП или на ГЕРБ, на лекарите или на пациентските организации. Това ще бъде българският модел, който служи на една цел - всеки българин да има достъп до качествено здравеопазване", посочи лидерът на БСП.

„Все още не сме говорили с други политически сили по предложенията ни. Започнем ли пак тяснопартийно да се състезаваме кой е по по-най няма да постигнем истински резултат, какъвто ние искаме", допълни лидерът БСП.

„В годините на прехода са направени грешките в здравеопазването, но е крайно време да осъзнаем, че само промяна в моделите ще реши проблема, а не допълнително наливане на пари в едни и същи системи, откъдето тези пари изтичат.

Подкрепяме предложенията на Сотир Цацаров за реекспорта на лекарства, направени в комисия при изслушването му за лекарствата", каза още Корнелия Нинова.