ВАС даде ход на делото по жалбата на МЗХГ
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Декември 2017 12:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВАС даде ход на делото по жалбата на МЗХГ

/КРОСС/ Върховния административен съд допусна за разглеждане по същество касационната жалба на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) срещу атакуването на наредбата по мярка 4.1.

ВАС не прие възражението на ответника - Национален съюз на земеделските кооперации (НСЗК) относно нарушаване на процедурата за избор на случаен принцип на председател на съдебния състав. Също така беше отхвърлено искането на НСЗК за отвод на съдебния състав.

ВАС даде и 7-дневен срок за допълнителни писмени съображения на МЗХГ по делото. Съдът ще се произнесе в едномесечен срок.

МЗХГ напомня, че в момента Наредбата за изменение и допълнение на Наредба №9 от 2015 г. за прилагане на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства" от мярка 4 „Инвестиции в материални активи" от Програмата за развитие на селските райони в периода 2014-2020 г. (обн. ДВ бр. 76 от 2016 г.), е в сила. Финансирането от еврофондовете за земеделие не е под риск, както и няма заплаха за подпомагането на бенефициентите. Независимо от решението на съда няма заплаха и относно размера на бюджета по подмярка 4.1. Всички сключени договори по нея са законосъобразни.