Световната банка и Еврокомисията отпускат 200 милиона евро за Западните Балкани
Секция: ПОЛИТИКА
07 Декември 2017 13:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световната банка и Еврокомисията отпускат 200 милиона евро за Западните Балкани

/КРОСС/ София е домакин на среща на високо равнище за европейската интеграция на Западните Балкани и общите инфраструктурни проекти в региона. Форумът беше открит от главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева. За срещата у нас пристигнаха лидери от Западните Балкани. В срещата участваха Премиерът Бойко Борисов като домакин, косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна гора Филип Вуянович и премиерите на Сърбия, Албания и Македония си стиснаха ръцете, че европейското бъдеще на Западните Балкани минава преди всичко през обща инфраструктурна свързаност. И то свързаност не само с магистрали, пристанища и жп гари, но и с високотехнологична свързаност и с избирането на обслужване на едно гише между всички балкански държави.

Българският премиер поиска от Световната банка и Европейската комисия финансова помощ за тези проекти, а главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева подчерта, че банката е готова да финансира между 150 и 200 млн. евро в тези проекти, предава БНТ.

Всички евролидери похвалиха българския министър-председател за неговата отдаденост на идеята за европейската перспектива на Западните Балкани.

Филип Вуянович, президент на Черна гора: В рамките на брюкселската администрация трябва да се ускори процесът на присъединяване на държавите от Западните балкани към ЕС. По отношение на Черна гора - ние сме максимално за това транспортната инфраструктура да се подобрява, да има по-ефикасен контрол на транспорта и така да се развива сътрудничеството в региона.

Хашим Тачи, президент на Косово: Факт е, че Западните Балкани никога не са били в по-удобна позиция да засилят своя общ процес на интеграция към ЕС. Това ще помогне за общата стабилност на Балканите и ние заедно трябва да инвестираме във всеки общ проект. Косово ще бъде за всеки един съвместен проект и ще направи всичко възможно за по-бърза интеграция към ЕС.

Ана Бърнабич, премиер на Сърбия: Трябва да докажем, че Балканите могат да работят по много по-различен начин отколкото в миналото. Бойко Борисов има лично голям принос за изграждане на този различен имидж на Балканите. Ние ще работим усилено, за да поддържаме темпа на този диалог на Западните балкани, както комуникациите и съвместните проекти.

Еди Рама, премиер на Албания: Събрали сме се заедно, което не се е случвало никога преди. Европейските надежди на нашите граждани събраха заедно всички лидери на Западните Балкани. Този процес на интеграция ни учи на много важни неща - да работим заедно за постигане на общите цели на Балканите.

Зоран Заев, премиер на Македония: Можем да се обединим и да бъдем още повече конкурентни, вместо да се конкурираме помежду си. Можем заедно да излезем на пазарите. Всичко това е възможно с подкрепата на нашите приятели от финансовите институции, които са тук.

Премиерът Бойко Борисов представи приоритетните проекти за свързаността на държавите от Западните Балкани по време на разговор с главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, съобщиха от пресслужбата на правителството. Срещата се е състояла в МС. Министър-председателят е заявил, че за изграждането на важните транспортни, енергийни и дигитални проекти в региона е необходима финансова помощ.

Борисов е допълнил, че реализацията на всички начертани проекти за свързаност ще стимулират още повече бизнеса и туризма в страните от региона. По време на разговора Кристалина Георгиева е заявила, че инициативата на българския министър-председател за свързаността на държавите от Западните Балкани се цени високо от всички лидери.

"Всички политици от региона са единодушни за ползите от Вашата инициатива и обещават да осигурят всичко необходимо на територията на държавите си", е казала Георгиева.

"Ще продължим да работим активно за строителството на пътища и контролно-пропускателни пунктове, за да могат гражданите да пътуват лесно от една държава в друга", казва премиерът Борисов пред Георгиева. В разговора е подчертано, че това е ключов фактор за стимулиране на инвестициите в тази част на Европа и подобряване на връзките със съседните държави-членки на ЕС.