Държавният глава проведе срещи с президентите на Косово и Черна гора
Секция: ПОЛИТИКА
07 Декември 2017 17:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавният глава проведе срещи с президентите на Косово и Черна гора

/КРОСС/ Днес президентът Румен Радев проведе последователно срещи с държавните глави на Косово и Черна гора Хашим Тачи и Филип Вуянович на „Дондуков" 2. По време на разговорите българският президент потвърди готовността на България да предоставя подкрепа във всяка сфера на страните от Западните Балкани в процеса на европейската им интеграция, реализирането на демократични реформи и покриването на критериите за членство в ЕС.

И на двете срещи от страна на президента и събеседниците му беше поет ангажимент за партньорство в името на стабилността и развитието на региона по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и установяването на диалог и добросъседство на Балканите.

Хашим Тачи и Филип Вуянович изразиха благодарност за активната позиция на България за утвърждаването на европейската перспектива в Прищина и Подгорица и за избора на Западните Балкани като ключов приоритет за българското Председателство през 2018 г.

По време на разговора с Хашим Тачи държавните глави на България и Косово се съгласиха да вземат мерки за засилване на търговския обмен и увеличаване на броя на косовските студенти в българските университети. Румен Радев също така постави въпроса за официалното признаване на българското малцинство в Косово.

Филип Вуянович и Румен Радев изразиха мнение, че всяка страна кандидат за членство в ЕС трябва да бъде оценявана индивидуално според постиженията си. Двамата президенти изразиха готовността на двете страни в най-кратък срок да бъдат задействани проекти за взаимна свързаност в сферата на енергетиката, инфраструктурата и цифровизацията. Между България и Черна гора също съществува голям потенциал за видимо засилване на търговско-икономическото сътрудничество, отбелязаха още държавните глави.