Изкуственият интелект на Google се научи на естетика
Секция: Технологии
23 Декември 2017 17:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изкуственият интелект на Google се научи на естетика

/КРОСС/ Една от основните пречки пред изкуствения интелект е способността му да "разбира" или "оценява" изкуство, защото то е абстрактно. Това обаче може да се промени, тъй като Google обяви, че изкуственият ѝ интелект вече може да оценява снимки според техните естетически качества, съобщава самата компания в своя блог.

Тя съобщава, че е създала система с името NIMA (Neural Image Assessment). Системата използва сложна невронна мрежа, за да анализира качествата на снимки и да избира най-добрите кадри.

Системата е обучена чрез подбор на снимки и хистограми на кадри с оценки според тяхното качество, например от фото конкурси и др. Това дава на невронната мрежа достатъчно добра представа какъв тип снимки са предпочитани от дадени хора и ѝ позволява да може да подбира кадри, които смята, че ще им харесат.

Според Google NIMA може да оценява снимките с достатъчно голяма близост с мнението на хората. А това отваря много нови врати за фотографски приложения, софтуер за обработка на снимки и др. Има възможност дори за създаване на програми, които автоматично да извършват почти цялата обработка на снимките според конкретни художествени критерии, а не просто математически алгоритъм каква яркост например би била по-добра.

Тези възможности остават за малко по-далечен план. NIMA е само първата стъпка в реализирането на тези цели. Платформата показва, че е възможно и за изкуствения интелект да оценява качеството на дадена снимка по художествени критерии.