140 години от освобождението на София
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Януари 2018 08:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
140 години от освобождението на София

/КРОСС/ София отбелязва 140 години от освобождението си от османска власт. На 4 януари 1878 година, войските, предвождани от генерал Йосиф Гурко, превземат града в една от последните битки на Руско-турската война.

След превземането на Плевен от руските войски през декември 1877 година генерал Йосиф Гурко командва тежкия зимен преход към София през Стара планина. Градът е освободен, след като е разгромена армията на Осман Нури паша.

На днешния ден преди 140 години в храм „Света Неделя" в присъствието на генерал Гурко се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на София.

С освобождението на София Руско-турската война преминава в нова фаза, която позволява настъплението към Южна България. По-малко от месец след освобождаването на София идва и окончателното освобождение на страната, след като е подписано Одринското примирие, което слага край на войната. Санстефанският мирен договор е подписан близо два месеца след освобождаването на София.

Столичната община, Софийската Света Митрополия, Сдружението на приятелите на Русия и Фондация "Героите на България" организират тържествени прояви по повода. Лично Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави благодарствен молебен в митрополитския храм „Света Вмца Неделя".

Проведоха се литийно шествие, поднасяне на цветя и венци и литературно-музикална програма. Всички храмове, покрай които преминава литията, огласиха столицата с траурен звън на камбаните си. Пред трите паметника -  Генерал Гурко, Цар Освободител и Българския опълченец, бе отслужена заупокойна молитва за загиналите за свободата на Отечеството ни в Руско-турската освободителна война.