БСК стартира разширяването на MyCompetence с още пет икономически сектора
Секция: ИКОНОМИКА
05 Януари 2018 18:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСК стартира разширяването на MyCompetence с още пет икономически сектора

/КРОСС/ Българска стопанска камара спечели конкурс по Закона за обществените поръчки и подписа договор с Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за изпълнение на услуги по проект BG05M9OP001-1.013-0001-С01 „Развитие на националната система за оценка на компетенциите - MyCompetence". Проектът се финансира от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2014-2020, с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд на ЕС.

Проектът надгражда постигнатото по проект „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони" (ИСОК), реализиран от БСК в периода 2009-2015 г., също по ОП „Развитие на човешките ресурси". В рамките на този проект БСК разработи информационната система за оценка на компетенциите MyCompetence, с обхват 20 икономически сектора.

Ангажиментът на БСК по договора с МТСП е за периода 23.12.2017 - 31.10.2019 г. и включва разширяване на капацитета и обхвата на Националната система за оценка на компетенциите MyCompetence  и прилежащата инфраструктура, актуализиране на разработените и утвърдени в периода 2010-2014 г. секторни компетентностни модели (СКМ) в 20-те икономически сектора, обхванати от системата, разработване на e-инструменти и среда за анализ и одит на длъжности и на работни места като основа за разработване на новите СКМ, разработване на електронни обучения, както и на електронен модул за анализ и оценка на потребностите от обучение на работната сила. 

В рамките на договора MyCompetence ще бъде разширена с компетентностни модели за още пет икономически сектора - автомобилостроене („Производство на части и принадлежности за автомобили"), производство, пренос и разпределение на електрическа енергия, добивна промишленост, производство на почистващи, миещи, тоалетни и козметични препарати и „Строителство" (с изключение на „Довършителни строителни дейности"). Предстои и разработката на нови електронни обучения по преносими и специфични компетенции, които ще бъдат достъпни безплатно за потребителите на системата.

Повече за договора на БСК с МТСП можете да видите ТУК.

______________

Към края на 2017 г. регистрираните потребители на MyCompetence са 13 778, от които 399 предприятия. До момента потребителите са си направили 10 818 теста за оценка на компетенциите, а 4089 души са се включили в електронно обучение.

Най-много тестове за оценка (2114 бр.) са направени за мениджърски компетенции, следвани от тестовете за емоционална интелигентност (1543 бр.), за социални компетенции (1475 бр.) и за удовлетвореност и мотивация (1319 бр.).

Сред най-търсените електронни обучения са тези за ефективно управление на екипи, подбор на персонал, лидерство и емоционална интелигентност, ефективно използване на MS Excel и дигитална компетентност на базово ниво.

През 2017 г., като продължение на работата за развитие на MyCompetence, БСК осъществи договор с Агенцията по заетостта, в рамките на който разработи Web-приложение „Личностен профил на търсещо работа лице", създадено в интерес на хората, които търсят професионална реализация. Модулът съдържа задълбочена и структурирана информация за трудовия опит, уменията, личните качества и нагласите на търсещите работа лица. Иновативният момент е, че с помощта на приложението се предоставя възможност лицата да попълват и актуализират тези данни сами и да правят предложения за допълване на собственото им електронно CV.

До момента от приложението са се възползвали 2914 търсещи работа лица, както и 406 трудови посредници. Най-много потребители на приложението отчитат бюрата по труда в София, Пловдив, Перник, Пазарджик и Самоков.

Приложението беше представено от Агенцията по заетостта по време на конференция на Световната асоциация на обществените служби по заетостта (WAPES) в Париж, през септември 2017 г., и предизвика изключителен интерес от страна на участниците във форума - над 100 представители на обществените служби по заетостта от 40 държави.