Българин разработи брайлов екран за таблети и телефони
Секция: Технологии
10 Януари 2018 07:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българин разработи брайлов екран за таблети и телефони

/КРОСС/ Брайловият екран в помощ на хора със зрителни увреждания вече е патентован. Изобретението ще помага на незрящи чрез създаването на текстови и компютърен интерфейс. Автор на брайловия екран е проф. Димитър Карастоянов от Института по информационни и комуникационни технологии при Българската академия на науките и неговият екип.

Решението за патента е издадено на 31.01.2017 г., но заявката за изобретението е подадена няколко години по-рано, а разработването на екрана е още по-отдавна. През 2009 година професорът има договор с Фонда за научни изследвания за помощен компютърен интерфейс за хора с увредено зрение, който завършва успешно.

„2010 и 2011 година подадохме няколко заявки за патенти за графичен брайлов екран и графичен брайлов дисплей и през 2015,2016 и 2017 те започнаха вече да излизат като признати патенти", разказа проф. Карастоянов пред БНР.

Има и още 13 подадени заявки за доразработването на брайловия екран и за други иновации, които все още чакат одобрение. За активната си дейност проф. Димитър Карастоянов е включен в „Златната книга на откривателите и изобретателите в България" към Патентното ведомство и е удостоен с награда през миналата година.

„Иновацията при нас е тази, че стремежът е в една по-голяма матрица да показваме не само букви и цифри, т.е. символи което е решен проблем за брайловите дисплеи, но да показваме графични символи, а именно прости графики, икони на Windows, а напоследък вече се занимаваме и с по-големи графични обекти като обекти на културно-историческото наследство, разказа проф. Карастоянов.

През 2015 г. Институтът по информационни и комуникационни технологии при БАН, съвместно с Университета в Павия, Италия, участват в изложба в Замъка Висконти. Експозицията включва гоблени, които изобразяват сцени от битката при Павия през 1525 г. Освен възстановка на сцените 3D от Института правят плочи, върху които фигурите и сцените от всеки гоблен са изобразени графично за хора с увреждания и на всяка плоча има брайлова анотация за всяка картина.

В края на миналата година проектът 3D дигитализация на обекти от национално историческото наследство за хора с увреждания е класиран за финансиране от Фонда за научни изследвания. За проекта са отпуснати 107 хиляди лева в рамките на три години.

„Имаме амбиция такива картини от национално историческо наследство да ги направим достъпни за хора с увредено зрение като „Опълченците на Шипка", „Обесването на Васил Левски", „Спасяването на Самарското знаме пред Стара Загора", изтъкна проф. Карастоянов.

Брайловият екран може да бъде внедрен в таблети и смарт телефони. Една от телекомуникационните компании у нас вече е проявила интерес към патента. Ако една сериозна фирма с възможности за подобрения с по-голям ресурс да минимизира размера на брайловия екран, то тогава потребителят с увредено зрение би могъл да докосва екрана на смартфона и по този начин да „вижда" контури.