Предлагат нови мерки за намаляване на жертвите по пътищата
Секция: Автомобили
10 Януари 2018 12:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предлагат нови мерки за намаляване на жертвите по пътищата

/КРОСС/ Многото жертви по пътищата са умален модел на развитието на цялото общество. Заедно можем да направим много повече, отколкото всеки един поотделно. Това каза на пресконференция на тема: "НЕ на жертвите по пътищата на България!", организирана от Сдружение "Институт за пътна безопасност" (ИПБ) изпълнителният директор на Института Руслан Вуцов.

„Създаването на Института е препоръчано от ООН и Световната банка. Целта на създаването на Института беше да обедини усилията на институциите и обществото за подобряване на безопасността на пътя. Само обединени можем да дадем предложения в тази насока, които да бъдат приети от държавните органи", добави Вуцов, цитиран от novini.bg.

Той съобщи, че от Института предлагат да бъде създадена организация с достатъчно голям административен капацитет, която да извършва мониторинг на пътната обстановка и да подпомага Министерски съвет.

„Предлагаме тя да бъде подчинена на Министерски съвет. Същевременно е необходимо да се одитира цялата дейност, за да се знае къде се намираме във всеки един момент", заяви Вуцов.

Друго предложение на Сдружението е спешно да се приеме единна стратегия за безопасно движение по пътищата до 2020 г. От Института предлагат още да се направят промени в нормативната база, с които да се въведе понятието "системен нарушител", както и нова процедура за наказателните постановления.

„Целта на тези промени е не да превръщат контролните органи в репресивен орган, а да се защити и гарантира обществения интерес, да се опази живота и здравето на участниците в движението, а водачите да спазват закона", уточниха от Сдружението.

Предлага се и нова философия за глобите - те да отговарят на степента на деянието, а рядко прилагани и недаващи ефект в други страни членки на ЕС санкции да бъдат отменени.

„Гражданското общество иска нещо да се случи по темата и подава ръка към институциите", каза бившият депутат и председател на транспортната комисия в 43-тото Народно събрание Настимир Ананиев.

„Искаме да предоставим експертиза и решение, да протегнем ръка към институциите. Дали те ще я приемат, това е тяхно решение, но проблемът е видим - не може две години поред да сме на първо място в Европейския съюз по жертви на пътя. Въпросът е да се каже, че това е приоритет и да се действа по него", подчерта Ананиев.